Razzia mot Ragnarock
- Blücher og Schilf innbrakt

Rett før Monitor og Expo går i trykken får vi melding om at det svenske sikkerhetspolitiet (SÄPO) har slått til mot Ragnarock Records og videoforetagendet NS88 og innbrakt Erik Blücher og Marcel Sachilf til avhør. De to er mistenkt for produksjon av nazistiske propagandafilmer og hvit makt-musikk som inneholder hets mot folkgrupp (rasisme).

Både privatboligene til de to og deres felles trykkeri i Helsingborg ble ransaket. Politiet beslagla rundt 60 mastertapes til videoproduksjon, et titalls ferdige filmer samt et ukjent antall tidsskrifter og flere Cder med Hvit makt-musikk. tok kunderegister I tillegg til den økonomiske belastningen, må Blücher og Schilf også lide under vissheten om at politiet beslagla permene med bestillingssedler og hele kunderegisteret. Dette innebærer at svensk politi, og dermed også utenlandske tjenester som de samarbeider med, nå sitter med oversikt over størsteparten av forretningsimperiet deres.

Uken før razziaen stoppet politiet for øvrig et femtitalls forsendelser med hatmateriale, adressert til mottakere i USA, Tsjekkia, Tyskland, Italia og Finland. Salg til Tyskland Mens Ragnarocks hovedkonkurrent, Nordland, har slitt med synkende salgstall, har Ragnarock vokst seg stadig større. Grunnen til dette er at en stor del av Ragnarocks produksjon, via Schilf, har gått til det store tyske markedet, hvor nazistisk propaganda er forbudt. Razziaen mot Ragnarock er kjærkommen, ettersom den i høyeste grad forstyrrer virksomheten i sentrum for oppbyggingen av det nynazistiske nettverket i Skandinavia.

SÄPO uvitende?
Tilslaget mot Blücher er også et signal om skjerpet årvåkenhet hos det svenske sikkerhetspolitiet. I følge en pressemelding kom razziaen etter et “tips til riksadvokaten”. Det lyder lite sannsynlig at SÂPO inntil nå har vært uvitende om virksomheten bak dørene til Ragnarock records, og mange har spurt seg selv hvorfor han har fått holde på, uten at noen har grepet inn tidligere.

Samarbeid?
Enkelte innad i miljøet har lansert teorier om at Blücher skal ha samarbeidet med myndighetene, noe som kan forklare hvorfor Blücher har vært “untouchable” for det svenske rettssystemet i snart to tiår. Dette kan imidlertid like gjerne skyldes at SÄPO har brukt tiden til å holde oppsikt med helt andre politiske grupper og ikke før de senere år har vurdert høyreekstremistene som noen trussel. De har i steden brukt store resurser på å overvåke venstresiden og innvandrermiljøer.

Talte på nazitreff

Blücher har gjennom flere år vært en av verdens største produsenter av Hvit makt-musikk, Den siste tiden har han også fremstått åpent som en politisk leder og bla. Holdt taler på møtene til Nationalsocialistisk Front. Sammen med Schilf er han edderkoppen i Skandinavias største nynazistiske nettverk, med forgreninger til terroristkretser.

Rømte terrorister

For tre år siden avslørte Expo at to terrorister fra Østerrike, Christian Anderle og Wolfgang Tomsits, begge etterlyst av Interpol, ikke bare ble skjult av kretsen rundt Ragnarock, men faktisk også arbeidet i bedriften. Tomsits ble senere arrestert i Østerrike, mens Andrle oppholdt seg en ny periode i Sverige. Han bodde denne perioden i leiligheten til en av “direktørene” i Ragnarock og viet seg blant annet til å lære Niklas Löfdahl, lederen for den kriminelle fangeorganisasjonen, Ariska Brödraskapet, hvordan man lager brevbomber. Viste frem bombe For snart ett år siden ble det kjent at Ragnarock finansierte en del av Ariska Brödraskapets virksomhet. Niklas Löfdahl var så fortrolig med Blücher at han viste ham den berømmelige brevbomben som han nettop stod i ferd med å sende til justisminister Laila Freivalds. Blüchers reaksjon var å skrike at han “ikke ville vite noe”.

Møtte dansk bombemann
Niklas Löfdahl besøkte også danmark under en permisjon fra fengslet. Besøket ble arrangert av Blüchers kompanjong, Marcel Schilf, og resulterte i et møte med nynazisten Thomas Derry Nakaba. Nakaba forsøkte å overtale Løfdahl til å poste brevbomber fra Sverige. Løfdahl avslo - han hadde egne planer - og Nakaba reiste selv over til malmö og postla flere brevbomber til adressater i England. Da Nakaba ble arrestert et døgn senere, åpnet han ild og skjøt en polititjenestemann i hoften.

Uinteressant om bomber?
Samtlige av disse opplysningene har vært kjent i lengre tid. Både Expo, Monitor, Searchlight og flere andre tidsskrifter har publisert detaljerte artikler om Blüchers og Schilfs terroristiske forbindelser og produksjon av hvit makt-musikk. Opplysningene fremkommer dessuten i SÄPOs egne avhør av Löfdahl, , men da ble det tydeligvis betraktet som så uinteressant at de ikke en gang fant det bryet verdt å hente inn Blücher til avhør under etterforskningen av et forsøk på attentat mot Sveriges justisminister. Kan dra ut Razziaen mot Blücher og Schilf handler dog ikke om deres terrist-forbindelser men om brudd på rasismelovgivningen. Etter avsluttende forhør ble de satt på frifot og noen umiddelbare resultater er ikke ventet. Riksadvokat Hans Regner sier til nyhetsbyrået TT at etterforskningen kan “dra ut i tid”.

Expo Andre artikler  |   Tilbake til hovedsiden  |   Til toppen av dokumentet