Ekstremistsirkus i Århus

Arne Tumyr var eneste norske taler i Århus. FOTO: David Lagerlöf, Expo.se

Kun 200 høyreekstremister møtte opp i Århus under lørdagens demonstrasjon. Flere motdemonstranter ble arrestert.

Mens mange hadde fryktet flere hundre herjende høyreekstremister, var det en ganske så forhutlet skare som samlet seg i Mølleparken i Århus, hvor fotografene trolig var like mange som demonstrantene. English Defence Leagues leder, Stephen Yaxley Lennon dukket opp, holdt en tale og dro straks etter tilbake til flyplassen.

Et 20-talls nordmenn deltok i demonstrasjonen, og selv om NDLs leder Ronny Alte var annonsert som en av talerne, besteg han aldri talerstolen, men nøyde seg med å vifte med et norsk flagg. Talte gjorde derimot SIANs leder, Arne Tumyr, som i kjent stil tordnet mot islam. Flere kjente høyreekstremister deltok i den norske delegasjonen, og tre personer fra Kristent Samlingsparti var også med.

NDLs Ronny Alte og Kjell-Øyvind Bjerk viftet med det norske flagget. Foto: David Lagerlöf, Expo.se

Mens islamhaterne var få, mønstret de antirasistiske motdemonstrantene 4 000 personer og var altså 20 ganger så mange. Enkelte nøyde seg ikke med å være mange ganger flere, og en gruppe demonstranter angrep høyreekstremistene og begynte å kaste flasker. Flere av de som var i første rekke av angrepet var nordmenn som hadde reist til Århus med Antirasistisk Senter som hadde satt opp en egen buss. Tre av de arresterte motdemonstrantene var nordmenn. Utover lørdagen var det flere grupper som jaktet på hverandre, men det hele roet seg etter hvert ned uten sammenstøt.

Selv om det høyreekstreme oppmøtet var lavt etter en internasjonal mobilisering som har pågått i månedsvis, vil nok ekstremistene forsøke å innkassere det som en seier at de var i stand til å samles og avholde en demonstrasjon. Det viktigste er trolig allikevel at de har hatt anledning til å samle seg, styrke kontaktene på tvers av landegrensene og koordinere fremtidige aktiviteter.