Facebook beklager til Vepsen

Onsdag slettet Facebook et innlegg på Vepsens facebookside etter at flere personer i det høyreekstreme miljøet hadde rapportert det som støtende. I dag kom beklagelsen.

Det var etter at vi på vår facebookside avslørte at en gruppe for Utøya som fredssenter i virkeligheten var opprettet av tidligere NDL-leder Ronny Alte at bråket begynte.  De som gikk inn på denne gruppen og protesterte ble umiddelbart kastet ut, mens flere av personene bak gruppen drev en organisert kampanje på Vepsens side for å fremstille gruppen som et håndslag til de etterlatte. Samtidig som dette pågikk drev altså flere av gruppens støttespillere og rapporterte Vepsens notis til facebook som støtende.

En av dem som ble kastet ut av Altes støttegruppe var ungdomsbokforfatteren Baroch Tendler.
– Jeg påpekte det lite anstendige i at disse folkene laget en slik gruppe, all den tid de myrdede AUFerne bekjempet det de står for. Innlegget ble slettet etter fem minutter. Da jeg forsøkte å skrive på nytt ble jeg tvert kastet ut, forteller han.

– Jeg synes det er lite overbevisende at denne gjengen nå forsøker å fremstille seg som ytringsfrihetens martyrer. De takler jo simpelthen verken å bli avslørt eller motsagt, sier han.

På sin egen nettside hevdet Ronny Alte at det på Vepsens Facebookside lå  «klare oppfordringer om å sabotere støttegruppen ved å poste så mange hat-meldinger at vi tvinges til å stenge gruppen. «

Noen slike meldinger fantes ikke. De eneste oppfordringer som lå i den aktuelle tråden var imidlertid oppfordringer til folk om å bruke sin ytringsfrihet til å si sin mening om tiltaket. Dette falt imidlertid Alte og co hardt for brystet.

Onsdag morgen fikk Vepsen beskjed om at vårt innlegg var slettet fordi det brøt med Facebooks retningslinjer. Redaksjonen valgte da å kontakte Facebook Norge og stilte en del spørsmål omkring Facebooks policy for å slette innlegg.

I en et svar fra Facebooks PR-byrå i Norden skriver Jan Fredriksson:
– Efter att ha kollat upp detta med Facebook i Dublin (Europa HQ) har jag blivit ombedd att förmedla följande:

«The content referred to was removed by mistake. Facebook apologize for the confusion and inconvenience caused. An option at this point for the affected group admin is to repost the content».

Vepsen har derfor lagt ut den omstridte notisen på nytt på vår side på Facebook.