Gir Israel skyld for blodbad

Konspirasjonsteoretikere legger skylden på Israel.

Konspirasjonsteoretikere legger skylden på Israel.

En iransk fjernsynskanal gir i kveld Israel skylden for skolemassakren i Newtown – med en mislykket guvernørkandidat som kilde og en antisemittisk redaktør som skribent.

Av John Færseth

Den iranske satelittkanalen Press TV stiller i kveld spørsmålet om hvorvidt drapsmannen Adam Lanza kan ha vært en hjernevasket ”patsy” utsendt for å gi USA et ”advarsel”. Ifølge den tidligere guvernørkandidaten Michael Harris skal formålet ha vært hevn for det Israel skal ha opplevd som et svik i forbindelse med militæroperasjonen i Gaza. Harris sammenligner skolemassakren med
terrorhandlingene på Utøya og i Oslo 22. juli i fjor, som han i likhet med mange andre konspirasjonsteoretikere tolker som en hevnaksjon mot et ungdomsparti på nippen til å vedta sanksjoner mot Israel.  ”Israel gjør slikt hver dag”, blir Harris sitert på Press TVs nettsted. ”Det er ingen som tror på ensom skytter-teorier lenger”. Ikke overraskende blir etterforskningen omtalt som ”cover-up”.

Press TV, som er en 24-timers engelskspråklig nyhetskanal med sentrum i Teheran, har i flere år vært kjent som en formidler av vestlige,særlig amerikanske konspirasjonsteorier spesielt tilknyttet Israel, og
for å gi sendetid til kjente aktører fra konspirasjonsmiljøet som Alex Jones.

Michael Harris er på sin side kjent som mislykket republikansk guvernørkandidat i Arizona, og som bidragsyter til nettstedet Veterans Today. Veterans Today  beskriver seg selv som ”a military veterans and foreign affairs journal”, men blir av den antirasistiske organisasjonen Southern Poverty Law Centre (SPLC) beskrevet som tilnærmet besatt av konspirasjonsteorier relatert til Israel og jøder
generelt, og som forbundet med det høyreekstreme militsmiljøet. Det er i praksis en del av den redaksjonelle linjen til Veterans Today at Israel sto bak 11. september, samtidig som USA blir beskrevet som en marionett for Israel og for jødiske bankierer. Holocaust er om ikke en direkte løgn, så i hvert fall sterkt overdrevet. Sammen med det tilknyttede nettstedet Salem News var Veterans Today sentrale i å popularisere teoriene om at Israel var involvert i terrorhandlingene i Norge, som senere har blitt omfavnet av deler av den norske sannhetsbevegelsen for 22. juli.

Det er da også Veterans Today-redaktør Gordon Duff som har skrevet artikkelen for Press TV. Ved siden av Veterans Today er Gordon Duff blant annet kjent fra det Galtung-tilknyttede nettstedet Transcend Media Service, der han blant annet har en artikkel hvor han beskylder ”sionister” for å ha hjulpet USAs fiender siden 1940-tallet og for å i dag systematisk overlate forsvarshemmeligheter til  Kina, Nord-Korea og Venezuela .

Duff ser ut til å ha skrevet for Press TV i omtrent et år. De fleste artiklene hans ser ikke overraskende ut til å omhandle temaer tilknyttet amerikansk utenrikspolitikk, da særlig relatert til Midtøsten, og å ha en kritisk vinkling som ved første øyekast minner om noe man kan finne på et venstrevridd nettsted bortsett fra den sterkt antijødiske slagsiden. Det er altså litt av et miljø som nå samles om den nye
konspirasjonsteorien. Og dessverre blir det neppe lenge før vi støter på den på norske nettsteder.