Vi glemmer ikke!

Benjamin Hermansen ble 15 år gammel. Vi glemmer ikke.

Benjamin Hermansen ble 15 år gammel. Vi glemmer ikke.

I dag er det 12 år siden 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept av nazister, rett ved siden av der han bodde. Vi glemmer ikke!

Benjamin ble offer for et feigt, rasistisk drap, utført av tre personer med tilhørighet i Bootboys, en av de mest aktive nazigruppene i Norge rundt tusenårsskiftet. Benjamins død ble en vekker for det norske samfunnet, og titusener marsjerte med fakler i gatene og vi lovet hverandre at vi ikke skulle glemme.

Drapet på Benjamin falt sammen med årsdagen for befrielsen av Auschwitz. Den 27. januar 1945 kom sovjetiske tropper frem til komplekset som utgjorde døds- og slavearbeidsleirene Auschwitz, Monowitz og Birkenau. Noen få gjenlevende fanger var alt som var igjen, opptil halvannen million hadde dødd, blant dem mange norske. 772 norske jøder ble deportert, kun 34 overlevde.

En hel verden sa aldri mer, vi glemmer ikke! Siden da har vi hatt Kambodsja, Rwanda, Srebrenica…

I forfjor rykket hatet og volden nærmere igjen. 77 av våre landsmenn mistet livet fordi en ung mann, næret av de hatefulle tankene han fant på internett mente at han hadde rett til å myrde barn for å fremme en politisk utopi. Hundretusener av nordmenn tok til gatene med blomster.

Nok en gang lovet vi hverandre å ikke glemme. Vi glemmer ikke, men lærer vi?

Besøk Benjamins Minnefond

Song to Benjamin