Svineinfluensa vant valget?

Peter N. Myhre tror at Arbeiderpartiet brukte svineinfluensaen til å vinne valget. FOTO: Stortinget

Peter N. Myhre tror at Arbeiderpartiet brukte svineinfluensaen til å vinne valget. FOTO: Stortinget

Brukte Arbeiderpartiet bevisst svineinfluensaen som skremsel for å vinne valget i 2009? Det antyder FrP-politiker Peter N. Myhre.

Av John Færseth og Tor Bach

Myhre er tidligere byråd for miljø og samferdsel i Oslo Kommune og satt i en årrekke i Oslo bystyre. Han er i dag stortingsrepresentant for Oslo for FrP.

På sin facebookside skriver Myhre den 13. juli i år:

«Sommeren 2009. Daværende helseminister Bjarne Håkon Hansen og daværende helsedirektør Bjørn Inge Larsen , tett fulgt av Jens Stoltenberg, sammenkaller verdenspressen og forteller at 1,2 millioner kan få «svineinfluensa» – 13 000 vil da dø av det. Men regjeringen skulle redde oss! 2,2 millioner nordmenn ble vaksinert, av disse er 500 blitt alvorlig syke. Fasit: pandemien krevde 32 ofre. Det var kanskje dråpen som gjorde at de rødgrønne fikk 3 flere representanter flere enn de fire borgerlige, selv om de fire borgerlige hadde nesten 50 000 flere stemmer enn de rødgrønne. Har de en tilsvarende plan for årets valgkamp mon tro? Dukker det opp en «katastrofe» sånn i månedsskiftet august/september? Spretter Jens opp med en bekymret mine og vil «redde» oss fra den visse død? Kanskje. Vi får se.»

Vepsen har vært i kontakt med Myhre.

Mener du at Arbeiderpartiet brukte svineinfluensaen politisk for å vinne valget?

Det er vanlig at politikere bruker de virkemidlene de kan for å vinne valget, det gjelder også Bjarne Håkon Hanssen, sier Myhre.

Tror du at de visste at det ikke var så alvorlig som de fremstilte det?

Det er vanskelig å si, men det kan ha vært det som sikret et rødgrønt flertall på tross av at 50 000 fler stemte på de borgerlige partiene, hevder Peter N. Myhre.

– Det høres veldig vilt ut. Beslutningen om å tilby vaksiner til hele befolkningen ble tatt i mange land, og de som tok beslutningen gjorde dette på et faglig grunnlag som ikke har med partipolitikk å gjøre. Dette sier Preben Aaavitsland som på daværende tidspunkt var assisterende divisjonsdirektør ved divisjon for smittevern hos Folkehelseinstituttet.

– Hvis han tror at ledelsen nærmest gav ordre nedover om å blåse dette opp fordi det var valgkamp trekker han i tvil de faglige kvalifikasjonene hos alle dem som jobbet med svineinfluensaen, understreker Aavitsland.

– Om han tror at Det Norske Arbeiderparti kunne påvirke både helsemyndighetene i andre land og Verdens Helseorganisasjon til å komme med det samme budskapet, ligner dette på en verdenskonspirasjon for å sikre at Arbeiderpartiet vant valget, avslutter smitteverneksperten.

Asbjørrn Dyrendahl er professor i religionsvitenskap ved NTNU, og ekspert på konspirasjonstenkning. Han understreker at han ikke mener Myhre med dette sprer konspirasjonsteorier.

-Det Myhre driver med er ”counterspin”. I forbindelse med valgkampen har det vært flere forsøk på å spille på frykt for hva som i verste fall kan skje om det blir regjeringsskifte. Myhres counterspin knytter seg opp mot antivaksinasjonsretorikk. Han baserer seg på et inntrykk mange sitter igjen med i etterpåklokskapens lys.

Dyrendal sier også at tallene Myhre refererer ikke var et uttrykk for hva helsemyndighetene  trodde ville skje. – Det var et worst case scenario. På pressekonferansen gjorde de det klart at det sannsynligvis dreide seg om en mild influensa.