Naziartist til Oslo?

Bjørn Funder Halldal leder gruppen Frihetsforkjemperne som står bak den planlagte demonstrasjonen.

Bjørn Funder Halldal leder gruppen Frihetsforkjemperne som står bak den planlagte demonstrasjonen.

Det muslimfiendtlige miljøet i Norge diskuterer nå å invitere  den svenske naziartisten Saga til demonstrasjonen foran Stortinget i Oslo 29. mars.

29. mars vil muslimfiendtlige aktivister demonstrere foran Stortinget. Flere kjente ekstremister har meldt sin ankomst.

Det er gruppen Frihetsforkjemperne hvor Bjørn Funder-Halldal er en sentral skikkelse sammen med aktivister som Merete Hodne og Kjersti Adelheid Gilje, begge aktive i Demokratene.

Kaspar Birkeland har meld seg som taler. Birkeland har tidligere vært aktiv i både Norwegian Defence League og SIAN, men har nå laget sin egen organisasjon som han kaller Gode Patrioter. Tidligere leder i Norwegian Defence League, Ronny Alte melder på Frihetsforkjempernes gruppe på Facebook at han kommer hvis noen dekker reiseutgiftene hans til Oslo. Alte mener seg arbeidsløs på grunn av sine politiske meninger. Facebookgruppen administreres av Hodne og Halldal. Den har i skrivende stund 94 medlemmer.

Merete Hodne "driter" etter eget utsagn i om det er en nazist man inviterer til å synge.

Merete Hodne «driter» etter eget utsagn i om det er en nazist man inviterer til å synge.

Vil ha naziartist

Mest oppsiktsvekkende er det kanskje at Merete Hodne argumenterer for å invitere den åpent nazistiske artisten Saga til å opptre foran Stortinget. En av aktivistene påpeker at dette er et naziband, men Hodne avfeier dette.
«Det driter jeg i on det er… Jeg snapper opp litt her og litt der… Nazi, rasist, you name it , er vi jo uansett. Men andre har andre meninger, og jeg bestemmer ikke… Men overskrifter…. Blest om Demoen er jo bra da?! Eller?» sier Hodne i en debattråd.

Ronny Bårdsen, som tidligere har blitt knyttet til den nå nedlagte nazistiske nettsiden Fyret tilbyr seg å spørre seg for om Saga kan komme til Norge hvis noen andre kan ordne lokale. Hodne innvender til dette at Saga vel kan synge foran Stortinget.

Svenske Saga har gjort suksess hos nazister over hele verden,og har blant annet laget en hyllest-CD til det britiske nazibandet Skrewdriver og en avskjedsang til den avdøde amerikanske nazisten David Lane; Lane døde i 2007 under soningen av en dom på 190 år for en rekke forbrytelser som inkluderte bankran og drapet på den jødiske radioverten Alan Berg i 1985. Lane var leder for gruppen Brüder Schweigen, av FBI kalt the Order, som sto bak en rekke voldsforbrytelser. Det var også Lane som formulerte de berømte fjorten ordene som brukes som hilsen av nazister over hele verden, «We must secure the existence of our people and a future for White children».

At man i de muslimfiendtlige miljøene nå åpent diskuterer å invitere nazister til sine arrangementer kan innevarsle en radikalisering av miljøet og den retorikken de fører.

Sammenstøt?
Samme helg som Frihetsforkjemperne har sitt arrangement arrangeres det 20-års jubileumsfeiring for Antifascistisk Aksjon på Blitzhuset. Det er all grunn til å tro at politiet ser med bekymring for mulighetene for sammenstøt. Knivoverfallet på Blitzhuset i fjor høst hvor to unge menn ropte nazislagord og knivstakk en sekstenårig gutt i magen står fortsatt friskt i minne. Gjerningsmannen i denne saken ble først løslatt fra varetekt, men senere pågrepet igjen da saken ble overført til Seksjon for Organisert Kriminalitet i Oslo og etterforsket som en hatforbrytelse. Gjerningsmannen fikk kort tid etter en dom på to år og seks måneder for dette og en del andre forhold.