Valgsuksess for ytre høyre

Marine le Pen og Front National var EU valgets store vinner i Frankrike. FOTO: Rémi Noyon

Marine le Pen og Front National var EU valgets store vinner i Frankrike. FOTO: Rémi Noyon

Høyreekstreme og høyrepopulistiske partier gjør sitt beste EU-valg noensinne, regnet i antall mandater. Til sammen får partiene 77 plasser i følge foreløpige tall, sammenlignet med 50 ved forrige valg. Samtidig er det bare 13 av EUs medlemsland som valgte inn høyreekstreme eller høyrepopulistiske partier.

For flere høyreekstreme og høyrepopulistiske partier ble EU-valget en suksess. Den store økningen i antallet mandater skyldes først og fremst britiske UKIP og franske Front Nationals fremganger. Front National fikk 22 mandater og 25,4 prosent oppslutning mens UKIP inntar EU-parlamentet med 23 mandater etter å ha fått 27,5 prosents oppslutning.

Samtidig gjorde Dansk Folkeparti et historisk bra valg. I følge foreløpige tall fikk de 26,6 prosent av stemmene. Også østeriske FPÖ fikk sterk støtte og 19,5 % av stemmene.

Flere nye høyreekstreme og høyrepopulistiske partier kom inn i EU-parlamentet. Sverigedemokraterna fikk to mandater med 9,7 prosent av stemmene. I Polen ga velgerne det nystiftede populistpartiet Den Nye Høyrekongressen fire mandater. Det greske nazipartiet Gyllent Daggry kom inn i parlamentet med en støtte på 9,3 prosent, noe som gir to mandater. I Hellas kom også det høyrepopulistiske partiet Uavhengig Hellas inn. I Finland fikk Sannfinnene inn to representanter.

I Tyskland kom det raseideologiske NPD inn med en representant, mens ungarske Jobbik beholdt sine tre mandater etter å h fått 14,68 prosent av stemmene.

Til tross for det økte antallet mandater har høyreekstreme og høyrepopulistiske partier i flere deler av Europa blitt rammet av tunge nederlag. Totalt er det bare snaut halvparten av EUs medlemsland, i følge foreløpige tall 13 av 28 land, som nå representeres av høyreekstreme eller høyrepopulistiske partier.

Noen av partiene gikk tilbake. Belgiske Vlaams Belang, som ble utfordret og tapte stemmer til separatistpartiet Nieuw-Vlaamse Alliantie, N-VA, mistet ett av to mandater. Geert Wilders nederlandske frihetsparti gikk tilbake fra fire til tre mandater. Italienske Lega Nord fikk redusert antall seter fra ni til fem.

Bulgarske Ataka, Greske LAOS, Det Storrumenske Partiet, slovenske SMS og British National Party falt helt ut av parlamentet.

Daniel Vergara/Expo