Fakler mot terror

faklerVi husker alle terroren den 22. juli for tre år siden. Etter å ha fyrt av bomben ved regjeringsbygget dro gjerningsmannen til Utøya, hvor han forkledd som politimann infiltrerte området og myrdet 69 sakesløse barn og unge. Hele Norge var i sjokk og sorg, og verden viste sin sympati og medfølelse.

I går tok like hatefulle og fanatiske gjerningsmenn seg inn på en militærskole i Peshawar i Pakistan. Forkledd som politifolk myrdet de 148 mennesker, de fleste av dem barn og unge.

Barnemorderen fra Utøya og barnemorderne fra Peshawar har flere likhetspunkter. Blant annet er de helt enige om hva islam går ut på. De nærer det samme hatet mot demokratiet, og viser den samme forakt for menneskers liv og integritet.

Pakistan er i sorg og i sjokk. Selv i et land hvor man har levd i skyggen av terror i mange år er gårsdagens angrep ufattelig grovt.

Det er lite vi her i Norge kan gjøre med terrorister langt borte og de bryr seg neppe om hvorvidt vi går i tog gjennom gatene. Når vi allikevel nå oppfordrer folk til å gå ut i gatene er det flere grunner til dette. For det første den rent medmenneskelige. De sørgende trenger å se at verden bryr seg. For det andre er det en politisk grunn til at man nå skal vise sitt engasjement. De ynkelige skikkelsene som står bak blodbadet i Peshawar har hele tiden vist til at ingen i vesten bryr seg, at vesten kun reagerer hvis deres egne mister livet, at muslimske liv ikke teller. At vi går ut i gatene og markerer vår avsky viser verden at disse menneskene ikke snakker sant. At noen langt borte går i fakkeltog gir håp til dem som står imot disse avskyelige kreftene.

Søndag 21. desember har Islamsk Råd i Norge tatt initiativ til et fakkeltog mot terror. Vi oppfordrer alle til å møte foran Oslo S klokken 17.00 og vise sitt engasjement. Å reagere på denne grusomme handlingen er ikke noe norske muslimer skal måtte gjøre alene. Dette må vi stå sammen om.