Kjærlighetsbombet moské

300 mennesker møtte opp for å vise solidaritet etter moskebrannen.

300 mennesker møtte opp for å vise solidaritet etter moskebrannen. FOTO: Nathalie Söderberg

300 mennesker møtte frem i den annonserte kjærlighetsbombingen av den brannbombede moskeen i Eskilstuna.

Det var i går at en somalisk moske i Eskilstuna ble satt i brann etter at en ukjent gjerningsmann hadde kastet en molotowcocktail inn i bygningen. Ett tyvetalls mennesker var tilstede i moskeen, og flere personer ble skadet i brannen.

Politiet etterforsker saken som grov mordbrann, og peker på at det bare var tilfeldigheter som gjorde at ingen døde i gårsdagens angrep.

Vepsens svenske søstertidsskrift Expo viser at det det siste året har vært gjennomført ca. et tilfelle av skadeverk på moskeer i måneden det siste året i Sverige. Alvorligheten varierer fra graffiti og ruteknusing til brannstiftelser eller forsøk på brannstiftelse.

Det var Tilsammans för Eskilstuna som arrangerte dagens demonstrasjon, som til tross for svært kort varsel, julefeiring og syv minusgrader altså samlet 300 mennesker i den svenske byen.

Tilsammans för Eskilstuna er en del av Tilsammansskapet, Stiftelsen Expos plattform for lokal antirasistisk aktivitet.

Tilsammans förEskilstuna oppfordret også lokalbefolkningen til å sette opp hjerter på den brannskadde bygningen, en aksjonsform om kalles kjærlighetsbombing, og som har blitt tatt i bruk flere steder i Sverige for å ta avstand fra voldshandlinger og overgrep mot minoriteter. Hjertene fylte etter hvert platene som var satt opp for å dekke til dører og vinduer i moskeen.

hjerter