Når fornuften sover får uhyrene liv

uhyrene

Når fornuften sover får uhyrene liv.

 – Men hvorfor i all verden tror de det? Har de eksempler, er det et utbredt problem, har det noen gang skjedd liksom?

Av Tor Bach

Det er en leser som stiller dette spørsmålet etter å ha blitt gjort oppmerksom på at det sitter et antall mennesker her til lands og tror at norske muslimer med bål og brann driver juletresabotasje.

Ingen har riktignok noensinne sett muslimer sabotere et juletre, og politiet avviser at de har mistanker i denne retning. Når dette skrives har undertegnede vært ute og gått i snøslaps og sludd sammen med et stort antall norske muslimer som langt fra å protestere mot julen, demonstrerte mot terror.

Det er ofte slik med oss mennesker, hvis vi ikke liker dem tror vi at de står bak alt mulig galt. Når ISIL skal rettferdiggjøre at de myrder yazidier og selger kvinnene som sexslaver, hevder de at ofrene for myrderiene er djevletilbedere. Dette er en gammel vrangforestilling som går langt tilbake i tid, uten at den blir noe sannere av den grunn.

Den 1. juli 1946 ble den åtte år gamle Henryk Błaszczyk meldt savnet av sin far i den polske byen Kielce. Da han kom til rette igjen fortalte gutten at han hadde blitt kidnappet av en ukjent mann.

Storparten av Kielces jødiske befolkning hadde blitt deportert, og mesteparten drept under krigen, men rundt 200 hadde overlevd og vendt tilbake. Rundt 150 av disse jødene var innkvartert i et stort hus i byen og det ble hevdet at gutten hadde vært innestengt i husets kjeller, selv om det ikke hadde noen kjeller.

Huset ble stormet av polske sikkerhetsstyrker på jakt etter barn som var ofre for påståtte jødiske ritualmord og det kom til skyting mellom beboere og sikkerhetsstyrker. Jøder som ble tvunget ut av huset ble møtt med steinkasting fra sivilbefolkningen.

Samme kveld kom en flokk på flere hundre arbeidere fra det lokale stålverket, trolig anført av kadre fra det lokale kommunistpartiet til stedet og gikk til angrep på jødene. 20 jøder måtte bøte med livet i denne pogromen som fant sted et drøyt år etter at annen verdenskrig og Holocaust var slutt.

Maleren Goya laget i sin tid et maleri med tittelen El sueño de la razón produce monstruos – Når fornuften sover får uhyrene liv. Bare gjennom et totalt fravær av fornuft kunne Pol Pots bødler ta livet av folk fordi de hadde briller, Rwandas folkemordere jakte på «kakkerlakker» og Einzatsgruppene kaste jødiske barn i massegraver.

I dag dør det barn i den rike, vestlige verden fordi deres foreldre tror på konspirasjonsteorier omkring vaksiner. Sykdommer på utryddelsens rand vender tilbake fordi mennesker velger å tro på ting som beviselig ikke er sanne.

I Pakistan går Taliban, de samme som myrdet 140 mennesker på en skole i Peshawar denne uken, rundt og skyter helsearbeidere. Grunnen er at disse vaksinerer barn mot sykdommer de kan dø av. Taliban tror at vaksinene brukes til å ødelegge befolkningens fruktbarhet, og derfor må leger og sykepleiere dø.

Rasjonaliteten er sivilisasjonens viktigste skanse. Uten rasjonalitet er vi i stand til å tro det verste, til å godta det verste og til å gjøre det verste mot våre medmennesker. Det ville vært fullstendig umulig for nazistene å utrydde millioner av jøder hvis de ikke først hadde lyktes i å umenneskeliggjøre ofrene i befolkningens øyne.

Nå sitter det altså en gjeng med pappskaller og er redd for at muslimer skal brenne juletrærne, ta fra oss ribba og forby alt som heter jul og påske. De er totalt irrasjonelle, men det er ikke fakta, fornuft og vitenskap som leder til drap, overgrep og folkemord. Trygge mennesker med et rasjonelt syn på verden drar ikke til Utøya og myrder 69 barn og unge. Den slags handlinger er begrunnet i fanatikerens mangel på realitetsorientering, en rasjonell løsning på et ikke-eksisterende problem.

Det pågikk ingen jødiske menneskeofringer i Kielcke, og det foregår ingen julesabotasje i Norge. Mens julefreden senker seg over oss, og mens kurdiske styrker er på offensiven mot ISIL, la oss tenne et ekstra lys for rasjonaliteten. Mens dere lar fornuftens lys brenne i denne årets mørkeste natt, la meg ønske dere en riktig god jul.

Tor Bach
Redaktør