Får høyreekstrem støtte

SIANs Stig Andersen oppfordrer til å delta i PEGIDA-marsjen.

SIANs Stig Andersen oppfordrer til å delta i PEGIDA-marsjen.

Flere grupper og personer i det høyreekstreme miljøet støtter PEGIDAs demonstrasjon og melder sin ankomst.

Av Tor Bach

SIAN oppfordrer på sin facebookvegg til å stille på demonstrasjonen og organisasjonens leder, Stig Andersen antyder at det blir snakk om samarbeide i fremtiden. Flere fremtredende medlemmer av SIAN har sagt at de skal delta på demonstrasjonen, sammen med mange andre i det høyreekstreme miljøet. Vepsen har gått gjennom listen over påmeldte til PEGIDAs marsj i Oslo i dag og har funnet representanter både for de rent muslimfiendtlige, men også nazistiske miljøene.

En av dem som støtter initiativet er den tidligere lederen i Norwegian Defence League, Ronny Alte. Alte har for anledningen byttet ut sitt profilbilde på facebook med et reklamebilde for PEGIDA og skriver på sin blogg at motdemonstrantene snur ryggen til ytringsfriheten.

Etter det Vepsen kjenner til er det ikke bare begeistring for enda ett nytt, islamfiendtlig initiativ i Norge. I ett landskap som allerede består av flere smågrupperinger, og med stadige splittelser og et ikke ubetydelig antall personer med lederambisjoner, er ikke nødvendigvis takhøyden stor for nye ledere og nye grupper.

Som vi tidligere har sett med English Defence League er det mange som kan tenke seg å kopiere suksesser fra det store utland. Den norske avleggeren, Norwegian Defence League ble imidlertid aldri noe annet enn en stor fadese og hvor organisasjonen og dens ledere ble gjort regelrett til latter.

Det er nok mange som gjerne vil kopiere suksessen til det tyske PEGIDA som i Dresden, en by på størrelse med Oslo, har klart å samle 17 000 tilhengere.

Yrkesskolelæreren Max Hermansen har hittil lyktes i å få 128 personer til å bekrefte at de kommer på PEGIDA Norges arrangement på Facebook. Ser vi på hvilket publikum han hittil har lyktes i å begeistre er det nok langt frem til han kan kopiere den tyske suksessen.