Pegida i motbakke

PEGIDA blåser en lang marsj i manglende oppslutning og fastholder at de er folket.

PEGIDA blåser en lang marsj i manglende oppslutning og fastholder at de er folket.

Stadig færre melder sin deltakelse på PEGIDAS demonstrasjoner mens det meldes om stadig flere motdemonstrasjoner.

Før mandagens demonstrasjon i Oslo i regi av Max Hermansens PEGIDA Norge er det hittil bare 40 som har meldt seg på på Facebook. I Tønsberg, hvor tidligere NDL-leder Ronny Alte og hans PEGIDA Norway har tatt initiativ til en marsj, er antallet 27. Samtidig har motarrangementet, Samhold i Mangfold hele 259 påmeldte i Vestfold-byen.

I Oslo arrangeres to motdemonstrasjoner, en i regi av flere antirasistiske organisasjoner og en i regi av Tjen Folket-dominerte Nye SOS Rasisme. I tillegg har komikeren Shabana Rehman varslet en markering.

PEGIDA Bergen og Vestlandet har nedlagt virksomheten etter en kort tid på Facebook.
«Vi ser ingen grunn til å trekke ut på gata under fanen til en mann som alt har mistet sin lærerjobb som følge av sine ytringer. Vi har arbeid og familie å tenke på, vi også. Heller ikke frister det å delta i en nedadgående spiral der det til slutt kun er folk som ikke har noe igjen å tape som skal stå på gata og skrike til hverandre. Vi vil ikke være med på det og vi kan ikke stå for det som Pegida Norge har utviklet seg til å bli.», skriver organisasjonen på sin Facebook-side som rakk å samle 233 tilhengere før de dro inn årene.

PEGIDA Tromsø har 44 tilhengere på Facebook. Ellers er det lite som vitner om aktivitet i ishavsbyen og mye tyder på at siden er opprettet av folk på sørligere breddegrader.

Dette bildet ble fredag lagt ut av PEGIDA Norge på Facebook.

Dette bildet ble fredag lagt ut av PEGIDA Norge på Facebook.

Midt i hele mobiliseringen ble for øvrig PEGIDA Norges Max Hermansen utestengt fra Facebook i tre dager på grunn av uttalelser som var i strid med Facebooks retningslinjer. I Hermansens fravær fortsatte Facebook-siden til PEGIDA Norge å publisere bilder med hatefullt innhold rettet mot muslimer. Ett av bildene fremstilte et strikkhopp hvor man inviterte muslimer til å delta med «no strings attached».

Ikke bare sliter PEGIDA med mangelfulle redaksjonelle vurderinger av hva man bør poste på Facebook. Talsmann Hermansen har også ved flere anledninger takket nei til å stille opp i media fordi han ikke ønsker å diskutere med folk han er uenig med. I tillegg blokkerer han kritikere på Facebook så de ikke skal se hva han poster.

Vepsens redaktør Tor Bach opplevde å bli blokkert av Hermansen.
– Jeg la ut en oppfordring på Facebook til leserne av Vepsen om å sende inn skjermdumper av Hermansens side. Responsen var helt overveldende forteller Bach som peker på at PEGIDAs valg av mediestrategi neppe vil bidra til å styrke oppslutningen.