Samhold eller sammenbrudd

Oppmøte foran synagogen i Bergstien 13 lørdag klokken 18.30

Oppmøte foran synagogen i Bergstien 13 – lørdag klokken 18.30

Stavanger Aftenblad påpeker i en lederartikkel i dag at Stavanger er multikulturelt og at det ikke finnes noen annen måte å renske ut disse kulturene på enn ved ren fascisme. Vi kan føye til at det samme gjelder resten av Norge.

Norge er og blir et flerkulturelt samfunn, og det er en fullstendig irreversibel prosess. Det er også en naturlig prosess. Verden har blitt mindre, mennesker flytter på seg. Vi i Vepsen mener dette i all hovedsak er en gledelig utvikling og vi mener at de utfordringene det skaper kan tas tak i, på samme måten som at Norge ble løftet ut av fattigdom og analfabetisme av flinke hender og løft i flokk.

For enkelte later ikke virkeligheten til å ha trengt inn, og de roper ut sin høylydte protest, som om det ville hjelpe. Innvandrerne, deres barn, barnebarn og oldebarn er her og setter sitt preg på samfunnet. Ikke bare setter de sitt preg, de deltar, de bygger samfunnet og de er fremtidens leger og advokater.

Det hjelper lite at Per Sandberg eller rabiate smågrupper som Human Rights Service, Document, Den Norske Motstandsbevegelsen eller fiaskoprosjektet PEGIDA roper ut sin protest. De vil simpelthen ikke være i stand til å endre samfunnet til den idealtilstand de ser for seg uten å sette sentrale menneskerettigheter til side og begå overgrep. Deres tilbakeskuen til en utopisk versjon av 50-60-tallet er totalt urealistisk og er som alle utopier har vist seg å være, kun mulig å gjennomføre ad diktatorisk vei. De vil aldri komme dit de ønsker, og derfor er det de kommer med kun smålig symbolpolitikk som bare graver grøftene dypere her i samfunnet.

Vi har sett en terrorist forsøke å skyte og bombe seg tilbake til sitt drømmeland. Han ble møtt med en rettferdig rettsak, en lang fengselsstraff og en befolkning som tok til gatene med roser i hendene.

Andre steder i verden ser vi folkemordsbevegelser som først og fremst myrder muslimer og religiøse og etniske minoriteter. Dernest myrder de symbolske enkeltpersoner, som karikaturtegnere, og jøder i vestlige land. I Norge har disse kreftene sitt onde speilbilde i nazistiske og muslimhatende grupperinger, de som vil så splid mellom oss. Mange av disse trodde de ville få mer spillerom, større aksept etter terroren i København.

Slik skulle det ikke gå, takket være en gruppe unge muslimer som bestemte seg for å slå ring om Norges jøder. I morgen samles hundrevis, kanskje tusenvis for å slå ring om Oslos synagoge. Aksjonen har fått stor oppmerksomhet i medier over hele verden. De unge muslimene peker nemlig på at det er en annen vei som er mulig å gå, en vei uten splittelse og hat og det er samholdets vei. I vår verden er faktisk samhold vårt eneste alternativ til fullstendig sammenbrudd.

Redaksjonen håper vi blir mange foran synagogen i morgen. Vår felles fremtid fortjener det.