Sprer holocaustfornektelse

solveigstaalInitiativtaker til solidaritetsring sprer antisemittiske konspirasjonsteorier.

Av John Færseth

Solveig Staal, initiativtaker til lørdagens Solidaritetsring for muslimer der folk ble oppfordret til å slå ring rundt Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen i Oslo som en protest mot angrep mot moskeer i Sverige og USA og for å vise at nordmenn flest ikke er muslimhatere har den siste måneden lenket til en lang rekke antisemittiske artikler og videoer på facebookprofilen sin. De fleste av disse handler om terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris, som blir beskrevet som «falsk flagg» i regi av israelsk etterretning for å ta oppmerksomhet fra bygging av israelske bosettinger på Vestbredden eller sikre valgseier for Benjamin Netanyahu. Staal gir flere ganger uttrykk for støtte til disse påstandene.

Andre steder på facebooksiden gir Staal uttrykk for bekymring for at Norge eller Sverige vil bli neste land som rammes av denne typen terror.

Staal lenker også til artikler som benekter eller trekker i tvil folkemordet på jøder under andre verdenskrig, og som hevder at dagens jøder ikke er etterkommere av de bibelske jødene men stammer fra senere konvertitter, noe som er en vanlig antisemittisk påstand.

Solidaritetsringen for muslimer som fant sted på lørdag var tenkt som et motstykke til Fredsringen rundt synagogen i Oslo forrige søndag. Den ble kritisert for et uheldig valg av moské ettersom moskeens imam to år tidligere hadde kommet med antisemittiske uttalelser der han blant annet mente jøder var ansvarlige for negativ dekning av islam i norske medier og at holocaust kunne forklares med at jøder var «urolige folk i verden».

Til Vepsen sier Staal at hun ikke tar stilling til det hun poster, men bare stiller spørsmål. Om påstandene om Charlie Hebdo-massakren sier hun: Jeg stiller bare spørsmål, jeg tar ikke stilling til disse tingene. Jeg reagerer på at folk i Paris ble skutt før man fikk spurt dem ut. Jeg får en masse saker tilsendt fra venner over hele verden, blant annet fra Anonymous-miljøet som sender meg materiale. Det å dele det videre er min form for aktivisme, sier Staal som sier hun ikke er antisemitt men antisionist.

Rådgiver i Antirasistisk Senter Shoaib Sultan mener dette viser at holocaustbenektelse er i ferd med å bli et problem i Norge. – Det er tragisk å se at dette er mer utbredt enn vi har trodd. Nå må vi erkjenne at dette er et problem både blant muslimer og generelt i samfunnet, sier Sultan som mener temaet nå må inn i skolene.

Markeringen ble delt på nettstedet til Antirasistisk Senter. Leder for ARS Rune Berglund Steen sier at han ikke var klar over disse tingene. – Det var naturlig for oss å støtte et arrangement mot islamofobi, sier Berglund Steen til Vepsen. – Men når hun deler denne typen lenker bidrar hun snarere til å skade den saken vi ville støtte. Dette setter initiativtakeren i et svært dårlig lys, sier Berglund Steen, som likevel understreker at han ikke tror at de som møtte opp til markeringen deler disse holdningene.