Anmelder «Milorg»

Guro Fjellanger inviterer til konspirasjonskonferanse med Vepsen.

Guro Fjellanger har politianmeldt Oddbjørn Jonstad.

Vepsens styreleder, Guro Fjellanger, har i dag politianmeldt Oddbjørn Jonstad, mannen bak nettstedet Milorg.

Av Tor Bach

Bakgrunnen for anmeldelsen er et brev signert Milorg, hvor Fjellanger trues med å bli stilt «juridisk og økonomisk ansvarlig for sviket mot Norge og dets etniske norske folk.» I brevet kreves det at «den samfunnsskadelige virksomheten opphører umiddelbart.» Brevet beskriver videre Fjellangers virksomhet som «kollaboratørvirksomhet».

Milorg skal, i følge sin egen nettside, ha sendt liugnende brev til en rekke norske organisasjonsledere og samfunnsaktører.

Fjellanger peker i anmeldelsen på at menneskene bak hjemmefronten på sin nettside skriver ting som kan være egnet til å skremme folk. «Innvandringen i næværende form er derfor et perfekt eksempel på politisk uansvarlighet satt i system. Storting, regjering, høyesterett og media er på okkupantenes side – som naziregjeringen under krigen – og har ingen tanker om å endre på det. De som motsetter seg okkupasjonen blir mistenkeliggjort og straffet for det. Derfor må grasrota i landet trå til og i det skjulte opprette enheter som på alle nivåer kan motarbeide okkupasjonen med alle tilgjengelig midler. Milorg er en slik enhet.», heter det på nettsiden.

– Det er klart at grupperinger som sier de vil operere i det skjulte, og som godtar en bruk av alle tilgjengelige midler for å oppnå sine mål, vil kunne skremme folk fra å delta i lovlig politisk virksomhet sier Fjellanger. Hun viser videre til at Vepsen konsekvent politianmelder trusler og sjikane.

Oddbjørn Jonstad

Oddbjørn Jonstad

Oddbjørn Jonstad er tidligere medlem i Fremskrittspartiet og satt i flere år både i kommunestyret og formannskapet i Oppegård, hvor han også ledet Fremskrittspartiets lokallag. I 1999 ble han ekskludert fra Fremskrittspartiet fordi han ville internere flyktninger og asylsøkere skulle bo i leire til de kunne reise hjem igjen.

Jonstad ble senere leder for Nasjonalalliansen, et nazidominert forsøk på partidannelse som falt i fisk før partiet var ordentlig etablert. Etter en dramatisk splittelse forsvant Jonstad ut i den politiske kulden, før han forsøkte seg som listetopp hos Demokratene i Oppegård, fortsatt uten nevneverdig suksess.

I dag er Jonstad en enslig skikkelse som driver en rekke nettsider og grupperinger som alle har det til felles at de har Jonstad som sentral drivkraft, og hvor han selv utgjør en svært høy prosentandel av medlemsmassen. Det er med andre ord ingenting som tilsier at Jonstad har noen bevegelse bak seg som vil kunne danne noen militær organisasjon, langt mindre utgjøre noen fare for mottakerne av brevene.