Når fremmedfiendtligheten marsjerer

margaritabråten

Ansvarlig for demonstrasjonen var Margarita Bråten, her fotografert under en tidligere demonstrasjon for å stenge grensen.

I dag var det tillyst en demonstrasjon til støtte for Sylvi Listhaug. Mobiliseringen skjedde via en Facebook-side. Et par personer som ikke tidligere har vært politiske aktive, inviterte til demonstrasjonen «Støtt Sylvi Listhaug». Markeringen fikk også sin «velsignelse» av Hans Rustad på Document.no, som informerte om tid og sted for demonstrasjonen.

Av Lars Gule

Ved avmarsj fra Jernbanetorget var det kanskje noe over 70 personer til stede. Underveis sluttet nok noen flere seg til, men ved Stortinget var det likevel ikke særlig mange demonstranter samlet. Politiet oppgir at 140 deltok totalt. Mange hadde norske flagg og enkle, små håndskrevne plakater. Blant demonstrantene var en del aktivister fra SIAN, noen få kjente nynazister, Max Hermansen, en fullstendig sprø kvinnelig Facebook-aktivist, en sliten =Oslo-selger og flere «bekymrede» mennesker som ikke var kjent fra tidligere demonstrasjoner. En av talerne var også tilknyttet det mye omtalte, men ellers lite synlige «Soldiers of Odin».

Ved Stortinget begynte det hele med avsynging av første vers av nasjonalsangen. I tur og orden ble det holdt appeller. Det var ikke lett å høre hva som ble sagt fordi megafonen var så dårlig (og stadig ble overdøvet av motdemonstranter, se nedenfor), men det fremmedfiendtlige og islamofobe innslaget var tydelig. Og heiingen på Sylvi Listhaug – eller FrPs politikk – var også markant.

Motdemonstrantene fra Nye SOS Rasisme utgjorde en liten gruppe – kanskje 30-40 ved Jernbanetorget og enda litt færre der de ble henvist til stortingsenden av Spikersuppa. Deres «analyse» av den fremmedfiendtlige demonstrasjonen var pinlig. Hovedparolen var «Knus fascismen» – som om denne lille fremmedfiendtlige markeringen var uttrykk for fascisme. Det ble ropt slagord mot demonstrantene – «ingen rasister i våre gater» og kamp mot fascisme og nazisme. På denne måten skjøt motdemonstrantene langt over mål. De bekreftet også de ytterliggående fremmedfiendtlige demonstrantenes verdensbilde: det er rabiate kommunister og sosialister som står bak en liberal innvandringspolitikk. Det gjør ikke situasjonen bedre at i alle fall en motdemonstrant forventet og la opp til vold – ved å ha med seg slagvåpen. Dette ordnet politiet opp i.

PEGIDAs Max Hermansen var blant de fremmmøtte til dagens størttedemonstrasjon for Listhaug.

PEGIDAs Max Hermansen var blant de fremmmøtte til dagens støttedemonstrasjon for Listhaug. FOTO: ARKIVBILDE

Den monomane ropingen av slagord, infantilt skandert, for å overdøve demonstrantenes appeller, fungerer dårlig. Slagordene er så enkle at de er fordummende i seg selv – og når de bommer fullstendig på realitetene, fungerer i virkeligheten motdemonstrantene som de fremmedfiendtlige sine nyttige idioter. Trolig er det en del i Nye SOS Rasisme som ser dette, men mener seg tjent med polariseringen. Kort sagt: Det er ikke viktig for dem å imøtegå fremmedfiendtligheten, men å bygge egen plattform og organisasjon. Det kan de bare gjøre ved å polarisere, altså ved selv å innta en (deskriptivt) ekstrem posisjon.

Noen få andre motdemonstranter hadde kledd seg ut som klovner og sluttet seg til demonstrasjonstoget. Det indirekte budskapet var klart, og det var ikke like populært blant alle demonstrantene. Politiet valgte derfor å få klovene – dvs. de som var utkledd som klovner – ut av klovne.., eh, demonstrasjonstoget. For deres egen beskyttelses skyld. Men dette var i det minste en poengtert og fredelig motmarkering – nettopp uten overdreven retorikk. Det er nok også derfor en slik markering kan virke langt sterkere og mer effektivt enn skrikingen til Nye SOS Rasisme.

Politiet har fått god trening i å håndtere demonstrasjoner og motdemonstrasjoner i Oslo. Og gjør dette på en dyktig og profesjonell måte. Slik at alle får ytre seg. I dag møtte de manns- og kvinnesterkt opp, kanskje litt i overkant med tanke på det beskjedne totale antallet demonstranter og motdemonstranter. Uansett, politiet opptrer så ryddig at bråk og sammenstøt unngås. I hovedsak.

Konklusjon:

1) Demonstrasjonen demonstrerte en ting veldig godt – nemlig at det organisatoriske talent og mobiliseringsevnen blant innvandringsmotstanderne, fremmedfiendtlige og mer ytterliggående rasister er minimal.

2) Noen motdemonstranter fungerer som nyttige idioter for fremmedfiendtligheten – og det bør de slutte med.

3) Det er videre nødvendig å finne gode måter å møte fremmedfiendtligheten på – uten å gi slike demonstrasjoner som dagens, mer oppmerksomhet enn de fortjener.