Ekstremister bak demonstrasjon

Den tillyste demonstrasjonen foran stortinget mot afghanistankrigen fredag 20. januar arrangeres av kjente ekstremister.

Bak demonstrasjonen mot krigen i Afghanistan kommende fredag, står ingen kjente organisasjoner. Det mobiliseres til demonstrasjonen gjennom en facebookgruppe, men flere av personene bak opererer med falske identiteter.

Etter det Vepsen kjenner til er mannen bak demonstrasjonssøknaden en kjent, tidligere småkriminell som senere har blitt tilhenger av en svært ytterliggående form for islamisme. Mannen er nært knyttet til en tidligere sikringsdømt skikkelse fra gjengmiljøene, som også har kommet med ekstreme uttalelser og er straffedømt for forhold som kan knyttes til hans synspunkter. En tredje person i dette miljøet har også kommet med svært ekstreme uttalelser, og blant annet tatt til orde for at homofile bør drepes.

På facebookgruppen til demonstrantene florerer det med hatefulle ytringer om folk de oppfatter som vantro.

De to unge muslimene Waqas Sarwar og Yousef Assidiq har gått hardt ut mot demonstrasjonen på NRK:
– De aller fleste unge muslimer i Norge, som har et seriøst forhold til sin religion, tar avstand fra slike holdninger, sier Sarwar.

Assidiq sier at han gjerne kunne tenkt seg å demonstrere mot krigen i Afghanistan. Men han kommer ikke til å møte opp på den planlagte markeringen utenfor Stortinget 20. januar.

– Denne gruppa hyller drap og har en negativ holdning til alle som ikke er muslimer, derfor vil jeg ikke ha noe med dem å gjøre, sier 23-åringen til NRK.no.

De to møter hard motbør på facebookgruppen til demonstrantene, og skjellsordene haglet søndag kveld. ”Forbanna svin” skriver en innsender. ” ja. alliere seg med vantro og stikker sin egne i ryggen!” svarer en annen.  En tredje legger til at ” Det er ingen forskjell mellom Karzai av Kabul, og disse Karzaiat av Oslo, begge typene er forrædere av islam, måtte de råtne i helvete!”

Også den profilerte venstrepolitikeren Abid Raja har uttalt seg mot demonstrasjonen. Også han skjelles ut på det groveste:
Fy faen Raja er et svin! Ikke stort bedre enn kuffar! Han prøver å slime seg på.nordmenn SELV om han vet at de hater ham. Motbydelig! Og han kaller seg muslim han som ikke støtter sine brødre!”, heter det i ett innlegg.

Pressedekningen av demonstrasjonen er lite populær, og omtales i truende språk:
La dem ta saken ut av sin kontekst, det skal ikke hjelpe dem med noe inshaAllah, vi har ikke annet en sverd å tilby fiender av islam, måtte helvete vente dem!

Flere på facebookgruppen er kritiske til formålet med demonstrasjonen. En innsender bemerker:
” Fint at vi klarte å holde det saklig. Men jeg tenkte mer på død over uskyldige sivile, tenker da på sitatet til Bin Laden.”
Gruppens grunnlegger, som kaller seg ”Abu Muaz”, svarer ” Akhi, la oss holde fokus på demo, og ikke en uttalelse til en bror i Islam. ”

Administratoren ”Abu Muaz” gir også uttrykk for at dette er en demonstrasjon for menn, men har forholdsreglene klare hvis kvinner skulle dukke opp:
I grunn er denne demo tilment kun brødre, men av erfaring vet man at også søstre dukker opp, og derfor skal søstre og brødre stå separert. Brødre foran og søstre bak, med vaktbrødre (en mur likssom) som passer på med å overholde dette, og passe på søstre/mødre generelt av evt. hån/»angre» fra Islam’s fiender.

En annen av gruppens administratorer, som kaller seg Abu Seyfullah, gjør det klart at kjønnssegregeringen ikke bare skal gjelde under demonstrasjonen, men også på facebook. I et innlegg skriver han:
PÅMINNELSE!!!
Assalaamu Aleykum Warahmatullahi Wabarakatuh kjære brødre og søstre i Islam.
VIKTIG MELDNING!!!!!
Jeg vil informere alle gruppas medlemmer om 2 grunnleggende REGLER for denne gruppen.
1. Det er ikke tillatt å poste innlegg som er irrelevante til gruppas formål/tema som nemlig er Norges korstog/krigføring mot Afghanistan og om situajonen til Ummah/nasjonen vår idag.
2. Motsatte kjønn kan ikke privat-chatte og heller ikke legge til hverandre som venner.
Vennligst respekter gruppens regler og frykt Allah.

Så langt er det ingen politiske eller religiøse organisasjoner som har støttet initiativet, med ett unntak: Kenneth Fuglemsmo, talsmann for ungdomsoprganisasjonen til den ultraortodokse kommunistgruppen Tjen Folket skriver på veggen til facebookgruppen:
«Okkupasjonen av Afghanistan er imperialistisk i sitt vesen, og alle bidrag til denne okkupasjonen er i praksis bidrag til USAs politiske og økonomiske stilling som supermakt. Det er også i praksis bidrag til USAs storstilte plyndring av fattige land, der enorme verdier går ut av hendene på sultende mennesker og over til den amerikanske staten og de amerikanske selskapene. Alle bidrag til okkupasjonen, om det er å bore en brønn eller skyte en uskyldig femtenåring, er i sitt vesen bidrag til fortsatt plyndring og undertrykking av verdens fattigste mennesker.»

Vepsen har på lederplass oppfordret Oslos befolkning til å møte opp og vende demonstrasjonen ryggen.