Ekstremister møtes i Århus

Danish Defence League er vertskap for internasjonal ekstremistdemonstrasjon. Foto: Hope Not Hate

En rekke islamfiendtlige grupperinger har satt hverandre stevne i Århus den 31. mars. Det er grupperinger tilknyttet SIOE (Stop Islamization of Europe) og forskjellige underbruk av English Defence League som står bak demonstrasjonen.

Vertskap er Danish Defence League, eller i det minste det som er igjen, etter at organisasjonen splittet seg rett før nyttår. 25 av medlemmene brøt da ut i protest mot det de beskrev som udemokratiske metoder og misbruk av midler fra den daværende lederen, Bo Vilbrands side. Utbryterne ble senere anerkjent av moderorganisasjonen i England som den offisielle Danish Defence League.

Ny talsmann for DDL er bodybuilderen Kasper Mortensen, som også leder lokalavdelingen i Sønderjylland. En annen sentral person i ledelsen for DDL er Philip Traulsen, som også er et sentralt medlem i den høyreekstreme gruppen Danmarks Nationale Front, som består av tidligere medlemmer i den voldelige organisasjonen Dansk Front og fra Blood & Honour.

Fra Norge har Norwegian Defence League meldt sin ankomst, og de har startet en facebookgruppe for å mobilisere. NDL-talsmann Ronny Alte er ført opp på listen over talere på arrangementet. En annen kjent norsk deltaker er Kaspar Birkeland, som under høstens kommunevalg var Demokratenes ordførerkandidat i Ålesund. Birkeland deltok også på NDLs mislykkede demonstrasjon foran Akershus Festning i Oslo 9. april i fjor.

En annen taler det er verdt å merke seg er svenske Isak Nygren. Nygren representerer for anledningen Swedish Defence League. Han ble i fjor tvunget til å forlate Sverigedemokraterna etter at han på det høyreekstreme debattforumet Nordisk hadde uttalt seg negativt om såkalt raseblanding. Bak forumet står Nordiska Förbundet, en ekstremistgruppe som er startet av tidligere medlemmer i Nationaldemokraterna og den nazistiske Svenska Motståndsrörelsen som ledes av drapsdømte Clas Lund. Blant de øvrige talerne finner vi lederen for EDL, den straffedømte fotballpøbelen Stephen Y. Lennon og Østerikske Elisabeth Sabbaditch Wolff , som etter å ha blitt dømt for religionshets i hjemlandet, har blitt noe av en martyr for den ekstreme høyrefløyen.

Foreløpig er det meldt om deltakere fra England, Bulgaria, Finland, Sverige, Polen, Norge og Danmark. Arrangørene legger åpenbart mye prestisje i at arrangementet skal bli størst mulig. Det er laget en mobiliseringsfilm som er publisert på Internett, og en lang rekke høyreekstreme blogger reklamerer ivrig for demonstrasjonen.