Dømt etter nettmobbing

Rolf Erik Hanssen er dømt til å fjerne netthets mot professor Øyvind Bergh.

Rolf Erik Hanssen er dømt til å fjerne netthets mot havforsker Øyvind Bergh. FOTO: Alf Gunnar Rugtveit

Homøopat Rolf Erik Hanssen, kjent for sine svært kontroversielle innlegg på internett, ble i dag dømt til å fjerne bloggposten  der han beskylder havforsker Øivind Bergh for å være pedofil.

Hanssen er kjent som vaksinemotstander, og har blant annet vært aktiv på facebookgruppen I Lyskilden-portal for alternative nyheter og på konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet.

Det var etter at Hanssen på en blogg skrev et innlegg under overskriften ”Venstreradikal pedoprofessor med kjepphøy køllefaktor, utaggerer på nett!!!”, at Øyvind Bergh gikk til sak.

I kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett blir Hanssen dømt til å fjerne den aktuelle bloggposten og å betale Bergh kr 34 545 i saksomkostninger. Hanssen blir også ilagt dagsbøter på 1000 kroner om dagen inntil bloggposten blir fjernet.

Den aktuelle bloggposten står i dag å lese på Hanssens blogg ”Skepsis for voksne”, men ble opprinnelig lagt ut på en blogg tilhørende Ronny Alte, tidligere leder for NDL og nå leder for Norges Frihetsparti. Bakgrunnen for dette ser ut til å være Berghs engasjement mot blant annet rasisme.

Alte vil derfor selv bli stevnet for medvirkning til ærekrenkelser, og må etter alt å dømme møte i retten senere i år. En kvinnelig nettdebattant som blant annet er kjent fra I Lyskilden og fra Altes organisasjon Norges Frihetsparti vil også bli stevnet for å ha bidratt til å spre bloggposten.

Alte har fjernet posten fra bloggen sin, men uttalte 24. mars i år at han ikke anså seg som ansvarlig for innhold postet av andre skribenter.

I tillegg til å anklage Bergh for å være pedofil skal Hanssen også ha hevdet på en rekke facebookgrupper at forskeren har sittet inne for overgrep mot barn. I kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett forbys Hanssen å publisere tilsvarende innhold på egen blogg eller på andre nettsteder i fremtiden.

Les også:

Ronny Alte stevnet for medvirkning til nettsjikane

Rolf Erik mobber på nett (NRK)