Ronny Alte stevnet for medvirkning til nettsjikane

Ronny Alte

Ronny Alte

Tidligere leder for Norwegian Defence League (NDL) Ronny Alte må etter alt å dømme møte i retten før året er over. Foranledningen er en post på Altes tidligere blogg der den kjente ”nettmobberen” Rolf Erik Hanssen kaller en ansatt ved Havforskningsinstituttet i Bergen pedofil. Overfor Vepsen benekter Alte at innholdet er hans ansvar, samtidig som han mener fornærmede selv har lagt opp til det ved å hevde at Alte og miljøet hans var med å skape Anders Behring Breivik.

 

 

Av John Færseth

I tillegg til Alte og Hanssen er også en kvinnelig nettdebattant stevnet. Kvinnen, som tilhører miljøet rundt konspirasjonsgruppen ”I Lyskilden – portal for alternative nyheter” og som på nettet er en aktiv støttespiller for Altes organisasjon Norges Frihets Parti, fikk høsten 2012 oppmerksomhet da hun sammen med Alte forsøkte å starte en ”støttegruppe” for Utøyaofre der formålet var å gjøre Utøya om til et fredssenter og dermed gjøre det umulig for AUF å bruke øya i fremtiden.

Foreløpig er det tatt ut forliksklage mot de tre, med krav om erstatning for ærekrenkelser. Hanssen er stevnet for å ha skrevet blogginnlegget, Alte for å ha lagt det ut på bloggen sin og kvinnen for aktivt å ha spredt blogginnlegget på facebookgruppen ”Ordet er fritt- ordet er ditt”, som har ca. 800 medlemmer.

Rolf Erik Hanssen, som skrev den aktuelle bloggposten i januar i år, er utdannet homeopat og uttalt vaksinemotsander, og ser de siste årene ut til å ha livnært seg ved blant annet å selge ”vibrerende solsenger”. Han har i flere år vært kjent i det norske nettdebattmiljøet ved en usedvanlig rå språkbruk der han blant annet har omtalt meningsmotstandere i full offentlighet som ”dildohoder”, ”fettberg”, ”pillesugger” og ”klamydiabefengte sklier”. Han kom første gang i søkelyset i 2006-2007, da han var aktiv på fora for kommende og nybakte mødre og argumenterte mot vaksinering av barn. I den forbindelse omtalte han blant annet kvinner som motsa ham som ”kalkunfitter”.

De siste par årene har Hanssen engasjert seg mot Human-Etisk Forbunds kampanje ”Ingen liker å bli lurt”, en kampanje som har vært rettet mot useriøs alternativbehandling. I tillegg til å ”debattere” på kampanjens nettsted har han blant annet skrevet artikler på konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet der han har anklaget Human-Etisk Forbund for å fremme pedofili og satanisme. Han driver også en egen blogg med tilsvarende angrep. Mens den aktuelle posten er fjernet fra Altes blogg, kan den for øyeblikket fortsatt leses på Hanssens blogg.

Overfor Vepsen bekrefter Alte at han har mottatt en innkallelse til forliksrådet og et krav om erstatning. Han anser seg imidlertid ikke som ansvarlig for Hanssens ytringer.

-Alle har muligheten til å legge inn sine artikler, og kun innlegg som inneholder direkte rasisme og støtteerklæringer til terroristen blir sensurert. At fornærmede ble omtalt var ikke uventet etter hans omtaler av alt og alle som ikke passer inn i hans syn på verden.

På spørsmål om han synes det er innenfor rammene av god debattskikk å omtale folk som pedofile mener Alte at fornærmede selv må ta sin del av ansvaret på grunn påstander han har fremmet andre steder om at Alte og andre fra det islamfiendtlige miljøet har vært med å ”skape” Breivik: – Hva som er innenfor rammene avgjøres av hvem som omtales. En person som slenger rundt med beskyldninger om å være delaktige i «å skape» terroristen, har jeg veldig vanskelig for å ha noe som helst sympati med. Dette er noe av det retten må ta stilling til, da dette er grove beskyldninger mot en person som offentlig har tatt avstand fra den han sammenlignes med.

Altes blogg har for tiden en ”donasjonsknapp” for dem som ønsker å støtte ham med penger i forbindelse med rettssaken, en rettssak han regner med å vinne: – Det stemmer at jeg har en «doner»-knapp der, på lik linje med den som finnes på Vepsens egne sider. Når jeg skriver at jeg håper på støtte er det for å fortelle lesere og andre at nettstedet har blitt saksøkt, og at det som eventuelt doneres vil gå til denne saken. Et søksmål jeg personlig tror vil bli årets såpeopera – dersom jeg skulle bli dømt, vil jeg anke så langt det overhode lar seg gjøre. 

Advokat Liv Torill Evenrud, som representerer fornærmede, opplyser at saken vil gå videre til retten dersom de tre ikke møter i forliksrådet eller man ikke kommer til en avtale der. Mens Vepsen ikke har klart å få kontakt med Hanssen eller den stevnede kvinnen, virker det ikke som om hverken Alte eller Hanssen, som til tross av en rettslig forføyning om å fjerne den aktuelle bloggposten ikke har gjort dette, er interessert i noe slikt.

Evenrud godtar heller ikke Altes påstand om at han ikke er ansvarlig for innholdet i Hanssens blogginnlegg: – Enhver har et selvstendig ansvar for de beskyldningene man publiserer eller bidrar til å spre på nettet eller i andre fora. Det er like ærekrenkende om man er forfatter av artikkelen eller gjengir beskyldningene ved å publisere og spre disse. Alte valgte å publisere urettmessige beskyldninger som helt klart er ærekrenkende, og det er bakgrunnen for at han blir saksøkt.

Evenrud forteller også at hun tidligere denne uken har mottatt eposter der Alte truer med at han sitter på skjermdumper av ting fornærmede tidligere har skrevet i debatter og tilbyr seg å slette disse mot 50 000 kroner. ”Som advokat MÅ du se at dere vil tape denne saken på ALLE punkter!”, skriver Alte til advokaten.

Alte bekrefter dette overfor Vepsen.