Nederlag på solskinnsdag

¨Roseutdelingen satte SIANistene litt ut av spill. Det var ikke det de hadde ventet.

¨Roseutdelingen satte SIANistene litt ut av spill. Det var ikke det de hadde ventet.

SIANs demonstrasjon på Furuset endte i total fiasko. Kun ni personer deltok på den muslimfiendtlige markeringen. Muslimsk ungdom satte dem ut av spill med roser.

Store politistyrker, rundt 75 motdemonstranter, en god del pressefolk og rundt 100 lokale furusetbeboere hadde møtt opp da SIAN avholdt sin lenge tillyste demonstrasjon i strålende solskinn på Furuset i dag.

I de muslimfiendtlige miljøene har Groruddalen og spesielt Furuset vært beskrevet som en slags Helvetes forgård her på jord, og SIAN varslet på forhånd at dette ville bli et tøft slag.

Slik skulle det imidlertid ikke gå. Til tross for et par måneders mobilisering møtte altså bare ni personer opp. SIAN-leder Arne Tumyr holdt en tale hvor han forsøkte å knytte FNs tidligere generalsekretær, Trygve Lie til SIANs budskap. Innholdet i talen var imidlertid vanskelig å få med seg fordi motdemonstranter fra SOS-Rasisme rappet og ropte slagord fra motsatt side av veien.

Mens Tumyr talte dukket en gruppe ungdom fra en lokal moske opp og delte ut blomster til de muslimfiendtlige aktivistene, noe som skapte en del forvirring, og de fleste ble stående litt tafatt med roser i hendene. En eldre kvinne kastet imidlertid rosen fra seg på bakken og snudde seg halvveis vekk.

Tommelen ned: Selv ikke blant eldre, ikke-muslimske damer fant Tumyr noen støtte.

Tommelen ned: Selv ikke blant eldre, ikke-muslimske damer fant Tumyr noen støtte.

Blant lokalbefolkningen var stemningen definitivt ikke på SIANs side. Barn og ungdom av blandet etnisk bakgrunn sluttet seg til motdemonstrantenes slagord og en eldre norsk kvinne satt fredelig i en stol utenfor kafeen og viste tomme ned til Tumyr og hans lille skare.

Taler nummer to, Stig Andersen var sterkt forsinket, og det ble en del dødtid hvor SIAN spilte nasjonalsinnet marsjmusikk og motdemonstrantene ropte ut sin avsky.

I tillegg til marsjmusikk spilte SIAN gjentatte ganger sangen «Min tanke er fri» over høyttaleranlegget. Den norske oversettelsen og innspillingen av sangen er gjort av visesangeren Alf Cranner, som reagerer kraftig på at en organisasjon som SIAN bruker sangen hans.

– Dette er en sang som er skrevet av en katolikk som ble fengslet under religionskrigene, og den handler om at en tanke er noe du ikke kan stoppe med makt. At en organisasjon som SIAN bruker denne sangen oppfatter jeg som misbruk.

Cranner reagerer selv på muslimsk ekstremisme, men understreker at man må skille mellom dette og normal religionsutøvelse på samme som man må skille mellom kristne flest og de som stod bak heksebrenningene.