– Oddekalv har alliert seg med ekstreme!

 

Slik så statusen ut som Oddekalv la ut om Eskil Pedersen.

Slik så statusen ut som Oddekalv la ut om Eskil Pedersen.

Kurt Oddekalv forsvarer teori om at fly bevisst slipper ut giftstoffer i atmosfæren, men vil til tross for at han har sine mistanker, ikke si hvem som står bak.

Av John Færseth

Leder for Norges Miljøvernforbund Kurt Oddekalv blir kritisert for å lenke til et høyreekstremt nettsted der AUF-leder Eskil Pedersen angripes for å ha «stukket av» fra Utøya 22. juli 2011. Det aktuelle nettstedet har politianmeldt Pedersen for å ha etterlatt noen i maktesløs tilstand.På facebookveggen Oddekalv utrykker han flere andre oppfatninger som hovedsakelig finnes på konspirasjons- og ektremistnettsteder.

Overfor Vepsen gjentar Oddekalv kritikken av Pedersen. På spørsmål om det aktuelle nettstedet svarer Oddekalv:
– Jeg er fullstendig upolitisk, og bryr meg ikke om hvorvidt dette er et ytre høyre eller ytre venstre-nettsted. Det jeg er opptatt av er at det ikke har blitt tatt noen debatt om Pedersens oppførsel. Han stakk av med den eneste båten til tross for at han hadde ansvar for barn ned i tolvårsalderen, likevel fortsetter han ”for full trøkk” i politikken. Det viser at det er noe alvorlig galt i det norske demokratiet.

Nettstedet GIABO – som er en forkortelse for ”Global Insurrection Against Banker Occupation” – drives av en norsk høyrekstremist. På nettstedet finnes også artikler som benekter holocaust og beskylder Anders Behring Breivik for å være en agent for Israel eller jødedommen. Navnet henspiller på konspirasjonsteorier om at jøder kontrollerer verdensøkonomien ved hjelp av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.

En rask sjekk viser at anmeldelsen av Eskil Pedersen stammer fra Vigrid-leder Tore Tvedt, som leverte den i desember 2012 og som også gjengir den på sitt eget nettsted Vigrid.net.

-Det var jo ikke bra i det hele tatt, sier Oddekalv når han blir konfrontert med dette. Oddekalv sier også at han overhodet ikke følger med på slikt, og ikke tidligere har hørt om Tvedt.
– Jeg tar avstand fra alle typer ekstremisme, både fra høyre og venstre, og er tilhenger av at alle skal behandles likt uansett bakgrunn.

Via facebookveggen sin har Oddekalv det siste året vært talsmann for chemtrails-teorien om at kondensstriper fra fly i virkeligheten er bevisst, men hemmeligholdt, sprøyting med kjemikalier i regi av myndighetene. Tanken er at dette gøres som en del av et tankekontrollprosjekt, mens andre tror det dreier seg om å forandre været.

Oddekalv bekrefter dette overfor Vepsen, men vil ikke uttale seg om hvem som eventuelt står bak sprøytingen eller hva som eventuelt er formålet utover at han har sine mistanker og at han og Norges Miljøvernforbundet arbeider med saken.
– Som miljøverner må man være nysgjerrig og åpen for det som kan være et problem, sier Oddekalv.

Sivilingeniør Bjørn Are Davidsen har skrevet en inngående artikkel om chemtrailsteorien, som kan leses her.

På veggen sin anbefaler Oddekalv også boken ”Folkefiender” av Trond Skaftnesmo, som tar for seg ”kjetterforskerne” Andrew Wakefield, Olle Johansson og Arpad Pusztai.  Av disse har spesielt Wakefield møtt en god del motbør på grunn av sin for lengst tilbakeviste teori om at vaksiner kan føre til autisme hos barn. Til Vepsen sier Oddekalv at han ikke har hørt om Wakefield, selv om han bekrefter at han selv er vaksinekritiker.

-Jeg kjenner en av dem som er omtalt, Olle Johansson, og har sett hvordan Tele og dataforeningen har forsøkt å diskreditere ham. All skittkastingen kommer derfra. Dette er et felt jeg har arbeidet med, og jeg har klart å få satt ned faregrensene for høyspentmaster fire hundre ganger. Generelt er jeg ikke fornøyd med hvordan norske myndigheter forsøker å diskreditere kritikere. Dette er også noe jeg kjenner igjen fra egne erfaringer.

Oddekalv tolker oppstyret rundt lenken som et utslag av det samme, og mener det skriver seg fra havforsker Øivind Bergh, som han tidligere har vært i debatt med:

-Bergh deltok  i en debatt på hjemmesiden min for et par dager siden. Han har en ekstrem måte å prøve å brunskvette folk på, og fange dem i et hjørne. Bergh er en klakør for oppdrettsnæringen, som jeg har kritisert lenge – de slipper ut store mengder avfall, og derfor vil vi ha den inn i lukkede anlegg.

Overfor Vepsen benekter Bergh at han har noe med denne saken å gjøre, eller at det er han som har tipset BT.
-For det første er jeg ikke betalt av oppdrettsnæringen, jeg er statsansatt. For det andre sympatiserer jeg både med miljøbevegelsen og med arbeidet for å flytte oppdrettsnæringen inn i lukkede anlegg og andre måter å gjøre næringen mer miljøvennlig på. Grunnen til at jeg engasjerte meg er at jeg er motstander av rasisme og av de ekstreme antivaksinemiljøene. Jeg advarte ham mot å bruke denne boken av Skaftnesmo. Denne saken handler om at Oddekalv har alliert seg med ekstreme høyreorienterte, og det kan han ikke løpe fra.

Maren Esmark i Naturvernforbundet tar avstand fra Oddekalvs kildebruk. Hun presiserer også at chemtrails ikke er en sak Naturvernforbundet er opptatt av eller tror på. – Dette har ingen ting med den norske miljøvernbevegelsen å gjøre, sier Esmark som legger til at hun er sjokkert over tingene Oddekalv nå lenker til.

Både vaksinemotstand, chemtrails og sterk kritikk mot Arbeiderpartiet er i dag viktige bestanddeler i det norske konspirasjonsmiljøet på nettet, der også høyreekstreme som Tore Tvedt har fått innpass.