Frihetsforkjemperne talte til hverandre

Bjørn Funder Halldal

Bjørn Funder Halldal


Bjørn Funder Halldal, som i februar ble arrestert for det en medpassasjer oppfattet som bombetrusler mot Stortinget, hadde selskap av Arne Tumyr, Ronny Alte, Eilert Sannes, og Margrethe Adelheid Gilje, men klarte likevel ikke å trekke de store folkemassene.

Bjørn Funder Halldal og Frihetsforkjemperne demonstrerte i ettermiddag foran Stortinget i det som var annonsert som en ”universell antitotalitær demonstrasjon for generell frihet, direkte demokrati og ytringsfrihet. Mot all sensur, religiøs og statlig totalitarisme (kontroll over privatlivet) og overgrep/urettferdigheter mot befolkningen.” På Facebook ble demonstrasjonen sagt å være åpen for alle uavhengig av politisk standpunkt, partier eller organisasjoner. Likevel var det få andre enn den harde SIAN-kjernen som hadde møtt opp foran Stortinget. Heller ikke motdemonstranter var å se, slik at talerne stort sett endte opp med å tale til hverandre.

I tillegg til Halldal, som hadde annonsert at demonstrasjonen var en markering av at han nå igjen hadde tillatelse til å nærme seg Stortinget etter den famøse uttalelsen i februar og av at han fylte år denne dagen,  talte SIAN-leder Arne Tumyr, tidligere NDL-leder Ronny Alte, SIAN-medlemmene Eilert Sannes og Merete Hodne og Margrethe Adelheid Gilje fra Demokratene som tidligere har omtalt Anders Behrings tale i retten som ”sylende skarp”. Kaspar Birkeland, som inntil nylig ledet NDL, filmet det hele fra gressplenen.

I den første talen sin angrep Halldal blant annet Arbeiderpartiet for å føre en politikk der målet var å få Norge underlagt EU og EØS, og for å gjøre stadig flere kirker til multikulturelle sentra, som ifølge Halldal var et annet ord for moskeer. Halldal hevdet også at det politiske skillet mellom høyre og venstre var en konstruksjon, og del av en plan for å sette folk opp mot hverandre og dermed rettferdiggjøre mer kontroll og maktbruk. Halldal beskyldte også partiet for å indoktrinere barn fra tidlig alder ved å utsette dem for AUF-propaganda i barnehagene, og mente at frimurerne hadde en utilbørlig maktstilling i dagens Norge. Løsningen var etter Halldals mening en sterk leder som kunne stå opp mot EU og EØS.

I den andre talen kritiserte Halldal sammenblanding av religion og politikk og brukte sexkjøploven, som etter hans mening bygget på et kristen seksualmoral som hadde gjort prostitusjon til noe skittent, som et eksempel på dette. – Å få betalt for sex må jo være drømmen, mente Halldal.

Som under SIANs markering på Furuset 20. juli gikk en tilskuer opp til talerstolen under Tumyrs tale og forsøkte å gi ham en rose. Denne gangen reagerte imidlertid SIAN-lederen med å gi den tilbake.

Vepsen har ikke lykkes i å få tak i Bjørn Funder Halldal for kommentar.