– Groteske påstander!

Kjetil Andreas Dreyer. Foto: Erik Aspaas

Kjetil Andreas Dreyer. Foto: Eirik Aspaas

Forretningsmannen og antivaksineaktivisten Kjetil Andreas Dreyer er en av flere fra alternativmiljøet som har begynt å formidle antisemittiske konspirasjonsteorierSeniorforsker Terje Emberland ved HL-senteret betegner Dreyers påstander som ”groteske”.  

Av John Færseth

Kjetil Andreas Dreyer, som driver bedriftene Altshop.no og Natur.no, skriver 18. juli i år følgende på facebooksiden sin:

”Hitler angrep ikke kun jøder, og han selekterte ut de jøder som ikke skulle tas, nemlig Zionistiske jøder, andre jødiske retninger ble slaktet under Holocaust. Om dere går i detalj rundt hva NAZI står for så finner dere at dette var en Zionistisk bevegelse for å utrydde den fraksjonen av jøder som stred mot deres egne retning, det var to sterke motsetninger med 2 ulike fundamentale ståsted. Alt vi andre har hørt er at Tyskerne under NAZI partiet utryddet alle jøder de kunne finne, det er ikke sant. De utryddet jøder av en viss tro, men Zionistisk troende ble spart.”

Kjetil Andreas Dreyer, som er bosatt i Horten, gjorde seg først bemerket i offentligheten høsten 2009, da han ledet en aksjon mot helsemyndighetenes oppfordring om å la seg vaksinere mot svineinfluensa. Dreyer har i flere år drevet nettstedet og butikken Altshop, som ifølge avisen Gjengangeren er Norges mest besøkte alternative nettbutikk. Ifølge 180.no var selskapets omsetning i 2012 på 4 734 000 kroner. Altshop selger blant annet såkalt sølvvann, noe som ble kritisert i forbindelse med vaksineaksjonen da mange mente han hadde økonomisk interesse i å promotere dette som alternativ til vaksiner.

Siden i vinter har Dreyer drevet det barnevernskritiske nettstedet Barnevernsaksjonen.no, som i august hadde helsides annonser i Dagbladet og VG. Dreyers facebookprofil inneholder også påstander om at CO2 ”beviselig ikke skaper global oppvarming”, og at Disney-konsernets tegnefilmer inneholder skjulte seksuelle budskap.

Terje Emberland, seniorforsker ved Senter for holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) beskriver Dreyers uttalelser som  groteske. – Dette er en grotesk form for historierevisjonisme som man ellers bare støter på blant ekstreme holocaustbenektere og i nynazistiske miljøer. Hensikten her er å gi jødene skylden for holocaust, faktisk enda verre enn dem som hevder at holocaust var en del av en nazistisk forsvarskamp mot jødenes «krig» mot Tyskland. Selvsagt ble det drept like mange sionistiske jøder som andre grupper!

De senere årene har det vært en rekke eksempler på at representanter for det norske alternativmiljøet har kommet med antisemittiske påstander. En av dem er Dreyers medtalsmann i Vaksineaksjonen, Ingunn Røiseland, som i 2010 skrev at den jødiske Rothschildfamilien var sentral i opprettelsen av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, og beskyldte dem for å ha stått bak drapene på presidentene John F. Kennedy og Abraham Lincoln. Ledende representanter for alternativ behandling har også henvist til nettstedet Rense.com, som drives av den amerikanske holocaustbenekteren Jeff Rense, og Whale.to som drives av britiske John Scudamore. Sistnevnte hevder på nettstedet sitt at Hitler og nazistene i virkeligheten var homoseksuelle magikere som ble manipulert av jøder.

Terje Emberland er overrasket over å finne såpass grove påstander i det norske alternativmiljøet: – Jeg har ikke hørt om noe slikt tidligere. Dette er frakoblet fra all rasjonalitet, og det er oppsiktsvekkende at det nå har gått såpass langt som dette.

Dreyer har i likhet med de andre talsmennene for Vaksineaksjonen tilknytning til konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet. I tillegg til Dreyer og Røiseland inkluderer disse Hans Gaarder, som i dag er blant redaktørene for nettstedet, og Rolf Erik Hanssen som i mai ble dømt til å fjerne en bloggpost der han omtalte havforsker Øivind Bergh som pedofil. Nyhetsspeilet har i flere år gjort seg bemerket med en lang rekke sterkt jødefiendtlige artikler, der jøder blir beskyldt for folkemord på kristne og for å stå bak multikulturalismen. Flere artikler benekter også holocaust.

Dreyer og Altshop har deltatt på flere alternativmesser, sist i 2012. Eirik Solum fra Alternativt Nettverk tar sterk avstand fra Dreyers påstander, selv om han legger til at Dreyer bare har vært der for å selge produkter og ikke som foredragsholder:   – Dette er holdninger og ideer vi som arrangør tar sterk avstand fra. Vi avviser utstillere og foredragsholdere som ønsker å fremme slikt tankegods, noe Dreyer heller ikke har hatt eller vil få mulighet til på messen. Dersom aktører profilerer seg med referanser til holocaustbenektelse eller andre ekstreme konspirasjonsteorier, vil dette selvsagt få konsekvenser for om de får delta på messen igjen.

Eirik Solum har tidligere nektet konspirasjonsforfatteren Per-Aslak Ertresvåg å holde foredrag på alternativmessen, noe som blant annet utløste sterk kritikk fra Kjetil Andreas Dreyer.

Når Vepsen ber om å få en kommentar fra Dreyer blir vi møtt med avvisning. ”Er det et sånt skeptikeropplegg, dette her da?” spør han. ”Jeg er ikke interessert i å kommentare noe som helst eller bli sitert på noe!” legger han til, før han slenger på røret.

Påstandene er nå fjernet fra Dreyers facebookprofil. Vepsen sitter imidlertid på utskrifter.