Holocaustbenekter på alternativmessen

Kjetil Andreas Dreyer. Foto: Erik Aspaas

Kjetil Andreas Dreyer. Foto: Erik Aspaas

For litt over en måned siden tok Eirik Solum og Alternativmessen avstand fra Altshop-gründer Kjetil Andreas Dreyer etter grove antisemittiske uttalelser som inkluderte holocaustbenektelse. På tross av dette var Dreyer og Altshop på plass på helgens alternativmesse. Solum mener man må skille mellom utstillere og foredragsholdere.

Av John Færseth

 

Forretningsmann og vaksinemotstander Kjetil Andreas Dreyer skrev i juli følgende på facebooksiden sin: ”Hitler angrep ikke kun jøder, og han selekterte ut de jøder som ikke skulle tas, nemlig Zionistiske jøder, andre jødiske retninger ble slaktet under Holocaust. Om dere går i detalj rundt hva NAZI står for så finner dere at dette var en Zionistisk bevegelse for å utrydde den fraksjonen av jøder som stred mot deres egne retning, det var to sterke motsetninger med 2 ulike fundamentale ståsted. Alt vi andre har hørt er at Tyskerne under NAZI partiet utryddet alle jøder de kunne finne, det er ikke sant. De utryddet jøder av en viss tro, men Zionistisk troende ble spart.

Seniorforsker  Terje Emberland ved Senter for Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) karakteriserte Dreyers påstander som groteske og som noe man vanligvis bare støter på blant ekstreme holocaustbenektere og i nynazistiske miljøer. Dreyer har vært skribent for konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet, som blant annet er kjent for grovt antisemittiske artikler, og ledet i 2009 en kampanje mot svineinfluensavaksiner.

Dreyer deltok på helgens alternativmesse som representant for firmaet Altshop, som blant annet selger såkalt sølvvann.

Eirik Solum er redaktør for tidsskriftet visjon og talsperson for Alternativmessen. Solum tok i oktober sterk avstand fra Dreyers uttalelser da han ble gjort oppmerksom på dem av Vepsen, og forklarte at de konsekvent avviste utstilte og foredragsholdere som ønsket å fremme slikt tankegods.

På spørsmål fra Vepsen opplyser Solum at det var problematisk hvorvidt man skulle slippe til Dreyer, og at det var en gråsone der de valgte å la tvilen komme Dreyer til gode: – Jeg tok en prat med ham, der han forklarte at han egentlig aldri har stått inne for disse tingene, og har fjernet dem fra facebookveggen sin. Jeg tok også opp forbindelsen hans til Nyhetsspeilet, og han sa at han hadde gått bort fra dette og sluttet å skrive der. Et annet poeng her er jo at han ikke skulle snakke om disse tingene, bare stille ut.

Alternativmessen har tidligere avlyst foredrag med konspirasjonsforfatteren Per-Aslak Ertresvåg, som jo faktisk er langt mindre ekstrem enn Dreyer?

-Ja, men forskjellen er likevel at Dreyer var der som utstiller og ikke som foredragsholder. For omkring ti år siden ble Pål Aune fra UFO-organisasjonen NETI kastet ut midt under messen da han brukte standen til å snakke om holocaustbenektelse. Som sagt har jeg også inntrykk av at dette er noe Dreyer har gått tilbake på.

Les også: – Groteske påstander!