Klassekampen bryter med støttegruppe

Trond Andresen. Foto: Teknisk Ukeblad

Trond Andresen. Foto: Teknisk Ukeblad

Avisen Klassekampen tok i går avstand fra facebooksiden Vi som bryr oss om avisa Klassekampen etter oppfordringer om å boikotte markeringer av Krystallnatta.

Av John Færseth

Klassekampen brukte i går en lederartikkel til å gjøre det klart at avisen ikke hadde noen som helst forbindelse med facebookgruppen Vi som bryr oss om avisa Klassekampen. Siden presenterer seg som et forum for ansatte, faste lesere, abonnenter, aksjonærer og andre med en interesse for avisens redaksjonelle linje, og blir administrert av Trond Andresen, amanuensis i kybernetikk ved NTNU. Andresen har tidligere gjort seg bemerket ved å hevde at jøder mangler empati med andre folkeslag, og at israelsk etterretning visste om terrorhandlingene 11. september 2001 før de fant sted.

Bruddet skyldes at Trond Andresen lørdag brukte facebooksiden til å erklære at han ikke ønsket å delta i markeringer av Krystallnatten, og til å oppfordre andre venstreradikale til å også holde seg hjemme denne kvelden. Andresens begrunnelse for dette var at dagen etter hans mening blir brukt av Israels støttespillere til å slå politisk mynt, og at det som finnes av antisemittisme i dag både er et ubetydelig fenomen og et produkt av staten Israels handlinger.

I samme tråd omtalte Andresen Holocaust som en ”religion” med sine ”yppersteprester, og spurte om det kunne tenkes at minnene om Holocaust ble holdt i hevd for å skape støtte til Israel ved å opprettholde ”en paranoid forestilling om hvor evig forfulgte jødene er, og at dette aldri tar slutt”.

I tråden henviste Andresen til den israelsk-britiske jazzmusikeren og forfatteren Gilad Atzmon som en som i likhet med ham selv mener at begrepene «Holocaust» og «antisemittisme» er politiske instrumenter som brukes for å svekke kritikk av Israel og deres ”globale støttespillere.

Gilad Atzmon – som i flere år har vært bosatt i London – er en omstridt skikkelse som blant annet har hevdet at massemorderen Anders Behring Breiviks handlinger kan ha vært utløst av at AUF gikk inn for en boikott av Israel. I denne forbindelse har han omtalt Breivik som en ”sabbath goy”, dvs. en ikkejøde som gjør ”drittarbeidet” for jødene. Atzmon har også stilt spørsmålstegn ved om holocaust foregikk slik historikere flest er enige om, og at han finner det merkelig at jøder ble drevet tilbake mot Tyskland mot slutten av krigen dersom nazistenes mål var å kvitte seg med dem.

30 mai 2012 deltok Atzmon i et radioprogram i regi av den amerikanske UFO-fantasten og konspirasjonsteoretikeren Jeff Rense. Rense har i flere år blant annet hevdet at myndighetene driver kjemisk krigføring mot sin egen befolkning ved hjelp av kjemisk sprøyting fra fly, såkalte ”chemtrails”, og giftige vaksiner, noe som har gjort at han flere ganger har blitt brukt som autoritet av norske antivaksineaktivister. Renses radioprogram og nettsted er også preget av en sterk antisemittisme. Ifølge Rense er nazistenes jødeutryddelser sterkt overdrevne – gasskamrene ble for eksempel bygget av sovjetiske ingeniører som et ”sionistisk” propagandastunt etter krigen.

Atzmon – som omtalte ”Jeffs” program som en av de viktigste alternative stemmene i dag – fortalte i programmet at målet hans var å advare jødene mot en ny forfølgelse som var nødt til å komme snart, og at jødene alltid har hatt sin del av skylden for ulykkene eller ”shoah’ene” (et hebraisk ord for ”katastrofe” som brukes om de nazistiske jødeutryddelsene) som har kommet over dem.

Atzmon omtalteogså Storbritannia der han i dag er bosatt som fullstendig ”judaized” eller jødifisert, og hevdet at selv støtteorganisasjoner for Palestina i dag var fullstendig jødestyrt.

Sammen med Atzmon og Rense deltok også amerikanske ”broder” Nathanael Kapner. Kapner, som er basert i Colorado, er en selverklært jødisk konvertitt og munk i den russisk-ortodokse kirken som i flere år har drevet nettstedet Realjewnews der han blant annet sprer holocaustbenektelse som han selv kaller ”holocaustminimalisme”. Den russisk-ortodokse kirken anerkjenner ikke Kapner som munk, og tar sterk avstand fra virksomheten hans.

Kapner hevdet i programmet at de ledende amerikanske medieselskapene CBS, ABC og NBC ikke var eid av korporasjoner men av jøder, som blant annet brukte media til å skape inntrykk av at den økonomiske nedgangen i USA bare var midlertidig. Atzmon sa seg enig i dette, og la til at mens USA fortsatt hadde en friere debatt enn Storbritannia ville dette snart ta slutt. Ifølge Atzmon ville amerikanerne snart være i samme situasjon som innbyggerne i Gaza etter hvert som ledelsen begynte å miste kontrollen og tok i bruk droner til å patruljere USAs luftrom, en påstand som er mest kjent fra høyreekstreme militsmiljøer.

Andresen har flere ganger tidligere henvist til Atzmon både på denne gruppen og i avisen Klassekampen der han har forsvart Atzmon mot anklager om jødhat, og var vertskap da Atzmon besøkte Trondheim og NTNU høsten 2011.

Andresen ønsker ikke å kommentere saken overfor Vepsen, men bekrefter at Atzmon er en venn av ham og bodde hjemme hos ham under besøket i Trondheim.

Se også:

Klassekampen og den jødiske fare
Konspiranoiaens farer
Til en konspirasjonsteoretiker