190 i hatmarsj i Oslo

Max Hermansen ledet kveldens demonstrasjon.

Max Hermansen ledet kveldens demonstrasjon.

Kveldens PEGIDA-demonstrasjon mot islam ga rekordoppmøte for norske høyreekstremister etter annen verdenskrig.

190 personer møtte opp. Mange i den brokete forsamlingen som stilte i borggården ved rådhuset hadde nok håpet på langt større oppmøte enn det det var og enkelte av deltakerne rynket synlig på nesen ved synet av enkelte andre.

De første som møtte opp var kjente skikkelser i det høyreekstreme miljøet, som Jan Holthe, tidligere leder i den nazistiske Birkebeinergruppen og Hvit Arisk Motstand, mens andre, som en svært opprømt Ronny Alte, har kortere fartstid. Alte var tidligere leder for totalfiaskoen Norwegian Defence League. I demonstrasjonen så man også kjente skikkelser fra SIANs ledelse, som Eivind Myr, Mona Solvang og Eilert Sannes. Mest overraskende var det kanskje at Høyres tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal var å finne blant de forsamlede ved Rådhuset.

Demonstrantene hadde ikke med seg høytaleranlegg. Etter en kort og nesten uhørbar tale fra initiativtaker Max Hermansen beveget demonstrantene seg en runde fra Rådhuset, ned til havnen og opp igjen til Rådhuset hvor det hele gikk i oppløsning.

På spørsmål fra TV2s Kadafi Zaman om hva han gjorde der uttalte en av demonstrantene «Jeg viser min avsky mot sånne muslim-jævler som deg. Sånn innvandrer-drit som deg».

Selv om oppmøtet var langt større enn vanlig illustrerer det helt klart at norske høyreekstremsiter har manglende mobiliseringspotensiale. Til tross for at arrangementet denne gangen ble frontet av en ny skikkelse med offisersbakgrunn og uten belastende høyreekstrem fortid, og til tross for at de kunne forsøkt å utnytte det de måtte ha av momentum i kjølvannet av massakrene i Paris, endte de altså opp med under 200 deltakere.

Allerede før demonstrasjonen startet hadde Vepsen sikre kilder på at det var gnisninger mellom flere av de sentrale personene. Enkelte av de som har en viss fartstid i det islamfiendtlige miljøet føler at dette er noe de vil ha kontroll på, mens andre føler at mange av de gamle aktivistene er for rufsete i både stil og holdning. Verst vil det nok være for mange av de mer forsøksvis dannede som nå møtte opp og måtte svelge at de demonstrerte sammen med en del rene nazister.

En fredelig antirasistisk motdemonstrasjon som samlet i overkant av 500 personer gikk fra Youngstorget til Stortinget med plakater og fakler.

Les også: TV2 bak provokasjon?