SORT METALL - HVITE KRIGERE

Et plateselskap fra Bergen har blitt overtatt av den amerikanske nazilederen William Pierce. Det lille selskapet Cymophane Records har dermed blitt en del av hans nazirock-imperium, som også omfatter de langt mer kjente selskapene Nordland og Resistance. I sommer ble en tysk satanist og morder med gode norske kontakter arrestert hos samme Pierce.

Av Truls Westad

De nazistiske delene av det såkalte black metal-miljøet har nå blitt en viktig del av den internasjonale nazibevegelsen. For den aldrende fysikkprofessoren William Pierce er dette både et spørsmål om å skaffe seg inntekter og en propagandakanal som kan nå andre ungdomsgrupper enn dem som hører på tradisjonell skinhead-rock. Dette markedssegmentet når han allerede med sine selskaper Nordland og Resistance. Dødsmetall og gotisk rock er hans nye satsningsområder. Da trenger han hjelp fra Skandinavia og Tyskland.

For å oppnå dette inviterte han drapsdømte tyske black metal (BM)-musikeren Hendrick Möbus til å besøke hans hovedkvarter i West Virginia. 24 år gamle Möbus er også kjent under pseudonymet Jarl Flagg Nidhoegg som han bruker i bandet Absurd. Dette bandets berømmelse har lite med dets musikalske kvaliteter å gjøre, men stammer fra at tre bandmedlemmer i 1993 drepte en jevnaldrende skolekamerat, Sandro B. Möbus ble dømt til 8 års fengsel for drapet, men løslatt på prøve i 1998. Siden det har han turnert nazistiske møter og konserter i Tyskland, og forsvart drapet på det han kaller en «folkeforræder». Ettersøkt for brudd på løslatelsesbetingelsene flyktet han så til USA, der han besøkte en rekke plateselskap og organisasjoner innenfor den «hedenske nazismen». Etter et lengre besøk hos Pierce ble Möbus arrestert da agenter fra US Marshal Service slo til 19. august. Tyskland har forlangt Möbus utlevert, men han venter i øyeblikket på en høring om hans asylsøknad hos amerikanske immigrasjonsmyndighter.

Möbus og Absurd har etter drapet hatt gode kontakter med sin «kollega» Varg Vikernes og kretsen rundt ham i Norge. Utviklingen deres er også i stor grad parallell. I begge tilfeller er det snakk om forvirrede ungdommer som etter å ha begått alvorlige forbrytelser konstruerte en nazistisk forklaring på sine handlinger.

Som i Tyskland bestod det norske BM-miljøet av svært unge gutter (i all hovedsak) de det oppstod på slutten av 80-tallet. De var ikke inspirert av noen gjennomtenkte politiske eller religiøse doktriner, men hentet elementer til virkelighetesoppfatningen sin fra skrekkfilmer, heavy metal-plater og tabloidpressens forestillinger om hemmelige satanistiske ordener. I sin jakt etter å være mest mulig «ond» omfavnet de alt som var foraktet av det voksne samfunnet. Det innbefattet en flørt med rasisme og nazisme som gjorde at både Mayhem, Burzum, Emperor og Darkthrone brukte nazistiske slagord og symboler. For enkelte skulle det gå lengre enn en ungdommelig flørt.

Etter at han ble fengslet for tre kirkebranner og drapet på Øystein Aarseth i 1993 ble Varg «Greven» Vikernes oppvartet av Zorn 88 (i dag Norges Nasjonalsosialistiske Bevegelse) og den esoteriske antisemitten Jan Erik Kvamsdahl. De anså ham som en «lærling uten mester» og tilbød den nødvendige «opplæring». Kvamsdahl hjalp til med å publisere Vikernes´ epos Vargsmål og å organisere gruppen Norsk Hedensk Front. Zorn 88 tilbød spalteplass i sitt blad Gjallarhorn, hvor Vikernes fremdeles er en fast skribent.

Etterhvert som Vikernes tok avstand fra og benektet sin barnslige hollywood-satanisme og bevege seg over i den mer «modne» odinistiske nazismen, ble NHF hans viktigste prosjekt. Han fikk kontakt med tilhengere i en del andre land, og fikk så organisert et internasjonalt nettverk kalt Allgermansk Hedensk Front, AHF. Absurd utgjorde en viktig del av den tyske seksjonen av dette nettverket.

Samtidig fortsatte Vikernes sitt musikkprosjekt Burzum. Han beveget seg vekk fra den tradisjonelle BM-musikken over i en ren elektronisk retning. En stund vurderte han å bruke navnet Hlidskjalf i stedet for Burzum for å  vise at han hadde skiftet stil. Burzum-navnet ble likevel brukt helt frem til i år da han annonserte at det prosjektet nå er nedlagt. I dag anser han BM-musikken for å være for ugermansk da den bygger på tradisjonell rock. Det forhindrer ikke miljøet rundt ham i fortsatt å bruke dødsmetallen for det den er verdt.

Vikernes har vært involvert i flere plateselskaper. Et av dem er Misantrophy Records som ble drevet i England av bl.a. tyske Tiziana Stupia («Diamanda») og amerikanske Steven O´Malley. Selv stiftet han selskapet Cymophane for å ta seg av hans utgivelser i Skandinavia. Cymophane er avledet av gresk for «den kommende bølgen», men også navnet på en edelsten formet som et øye. Det samme øyet er også AHFs logo.

Cymophane har i dag flyttet ut av Norge, og blitt et svensk/amerikansk selskap kontrollert av William Pierce. Stockholmskontoret deler adresse med Svensk Hedensk Front og et knippe av de farligste svenske nazigruppene. Ved siden av plateselskapet Nordland er det snakk om Svenska Motståndsrörelsen, Nationell Ungdom og deres blad Folktribunen. Blant medlemmene i SM finner vi den drapsdømte VAM-terroristen Klas Lund, og NU har vært i søkelyset i forbindelse med bilbomben mot to journalister i Nacka og drapet på fagforeningsmannen Björn Söderberg. En av ideologene innenfor SHF er også skribent i Folktribunen.

Cymophane Records har to ganger delt adresse med Norsk Hedensk Front i Bergen.  Mens plateselskapet har flyttet til Sverige, har NHF flyttet til en postboks på østlandet. Denne boksen er også Varg Vikernes´ kontaktadresse, og er leid av hans mor, Lene Bore, i navnet til et ikkeeksisterende firma. Kjernen i NHF består av noen unge studenter og BM-tilhengere på østlandsområdet. To av de kanskje mest sentrale er Vegard Chapman og Jarle «Erliaz» Øvrehus. Førstnevnte er blant annet kontaktmann for Norsk Hedensk Front. Ved siden av NHF driver de også flere bands og en rekke forskjellige Internettsider, med temaer som spenner fra norsk dødsmetall til rasistisk antropologisk «vitenskap».

Miljøene rundt Vikernes og Möbus har blitt til det som i dag omtales som NSBM-bevegelsen - nasjonalsosialistisk black metal. Det «satanistiske» imaget til band som Burzum, Absurd og polske Graveland har appellert til en del innenfor BM-miljøet. Men det blir fort litt for dumt og barnslig. De som har vært med en stund, som Vikernes, forsøker derfor å nærme seg ulike mer voksne hedensk-inspirerte miljøer med elektronisk, neo-folk eller Dark Wave-musikk. På samme måte som dødsmetallen er for eksempel miljøene for industriell og gotisk musikk som helhet upolitiske. Men nazistiske aktivister får til tider operere uhindret i disse musikkmiljøene.

Et internasjonalt nettverk har utviklet seg rundt en del fremtredende høyreekstremister som, med en viss suksess, har forsøkt å infiltrere disse miljøene. Mange av dem har bakgrunn i ulike okkulte og kvasi-religiøse grupper.  I Skandinavia har både AHF og Knut Westlands Norsk Åsatru Samfunn blitt hurtig bortvist fra de etablerte åsatru-miljøene, mens den dominerende Asatru Alliance i USA ledes av Michael «Valgard» Murray, en veterannazist med bakgrunn i American Nazi Party. Her trådte han sine politiske barnesko sammen med William Pierce, i dag National Alliance-leder og hvit makt-musikkmogul, og James Mason, som i dag er sentral i The Pagan Front, et internasjonalt nettverk av «hedenske» nazister der også Hendrick Möbus opererer. James Mason har fått sine skrifter utgitt av norgesvennen Michael Moynihan, forfatter av «BM-bibelen» Lords of Chaos og medlem av Asatru Alliance og Church of Satan. Moynihan har vært sentral i å spre populariteten til folk som Mason og Vikernes gjennom sitt arbeid med forlagene Storm og Feral House. Han er også aktiv på musikkscenen som musiker i kultbandet Blood Axis og utgiver av musikken til en annen veteran i miljøet, R.  N. Taylor og bandet Changes.

Utenfor USA har nettverket knutepunkter hos okkultisten Kerry Bolton på New Zealand som står bak flere forlag og tidsskrifter, østerrikeren Kadmon fra bandet Allerseelen og fanzinen Aorta og Christian Bouchet i Frankrike.  Sistnevnte er aktiv i tredje posisjonsgruppen Nouvelle Résistance som forsøkte å profittere på BM-bølgen gjennom bladet Napalm Rock.

Felles for denne brokete forsamlingen eksoterikere og fascister er at de så en mulighet til å rekruttere i BM-miljøet, og spesielt i Norge og Sverige. Her hadde en kjerne av de satanistiske ungdommene vist at de var villig til å løpe linjen helt ut. Med dommer for overfall, kirkebranner og drap var de verdige til å bli tatt opp i det internasjonale nazinettverket.

I dag har dette lille men voldelige miljøet i Skandinavia fått ryggdekning fra en av verdens best organiserte nazigrupper, William Pierce´s National Alliance i USA. Pierce kontrollerer et profesjonelt apparat i NA, som har egne ansatte til å ta seg av hvit makt-musikk, og en større formue. Pierce er imidlertid ikke bare kjent som partileder og nazi»gudfar», men også som terrorguru under dekknavnet Andrew MacDonald. Under det pseudonymet har han skrevet romanene Hunter og The Turner Diaries, som har inspirert noen av USA verste politiske terrorister. Romanene ble terrormanualer både for gruppen The Order som sto bak flere drap og bankran i millionklassen på 80-tallet, og for Timothy McVeigh som var med på bombeaksjonen mot den føderale bygningen i Oklahoma City i 1995 der 169 mennesker ble drept

 


Andre artikler       |     Tilbake til forsiden