Stieg Larsson 1954 - 2004

Vår kjære kamerat Stieg Larsson er ikke lenger blant oss etter at han den niende november plutselig døde i den unge alder av femti år. Han vil bli sårt savnet av alle som hadde det uforlignelige privilegiet å kjenne ham, arbeide med ham, diskutere med ham og til og med krangle med ham.

Stieg hadde alltid en god historie eller kunne se på et problem fra synsvinkler som resten av oss ikke hadde tenkt på og kunne fremlegge sine synspunkter med varme og humor. Han var også en sjenert og beskjeden person som ofret enormt mye, både økonomisk og personlig for den antifascistiske saken. Han ga så mye, og bad om så lite i retur. For ham var det saken som var viktig og ga oppofrelsene en mening.

I tillegg til å være en begavet journalist og researcher med en klar og knivskarp hjerne, var Stieg også en kunstnerisk begavelse som gjennom mange år arbeidet som grafiker og feature-skribent for det svenske nyhetsbyrået TT. Stiegs kunstneriske begavelse omfattet også maleri og fotografi.

Stieg var unik og hans bidrag til både den antifascistiske bevegelsen og generelt kampen for et bedre, mer humanistisk og likestilt samfunn var uvurderlig. Stieg var rett og slett uerstattelig. Hans død er et grusomt slag for oss alle. Vi har mistet en kamerat og venn, hvis hjem som han delte med sin samboer, alltid stod åpent for kamerater.

Stiegs bidrag til Searchlight og senere til Monitor og en rekke andre av våre søstertidsskrifter kan ikke måles, så viktig var den rollen han spilte. Hans rulleblad som internasjonalist er usammelignbart med andres, enten det gjeldt solidaritet med Vietnam, med Grenada, eller de siste 20 årene i den antifascistiske bevegelsen.

Stiegs råd til de han etterlater seg ville helt sikkert ha vært det samme som det hans landsmann Joe Hill ga: Ikke sørg, organiser! For å ære Stiegs minne og hans fantastiske liv, er det hva vi alle må gjøre, kollektivt, og på internasjonalt plan.

Det internasjonale antifascistiske nettverket gir sin helhjertede støtte til Expo og sender våre dypfølte kondolanser og vår fulle sympati og solidaritet i denne tunge stunden, hvor våre tanker særlig går til hans nærmeste.

Farvel, kamerat, og hvil i fred.

Graeme Atkinson, på vegne av Antifa-Net
Espen Grønlie og Tor Bach på vegne av Monitor

Publisert 12.11.2004


Andre artikler       |     Tilbake til forsiden