Om valgekstra Monitor | Kontakt
Forsiden |Demokratenes kandidater | Demokratenes venner | Hva kan JEG gjøre?
Vil forby islam

 

Flere organisasjoner og trossamfunn reagerer med sjokk og avsky over Amund Garfors, Demokratenes fylkesleder i Nordland, og de uttalelsene han kommer med etter forrige ukes bomberedsler i London. Garfors tar blant annet til orde for å forby islam.

- Vi må ikke tolerere denne ideologien av hat, forkledd som religion. Den må ødelegges på samme måte som Hitlers nazisme ble ødelagt, og dens tilhengere skal sparkes ut fra vestlige land, skriver Garfors om islam på fylkeslagets nettsider.

I følge Garfors er tredje verdenskrig i gang og terrorbombene i London er et uttrykk for dette.
- Vi kan ikke vinne over islamsk terrorisme så lenge vi ikke gjør ende på dets ideologi. Islam må rives ned, eller så vil flere liv gå tapt, flere kroppsdeler vil fly gjennom lufta, og mer uskyldig blod vil strømme i gatene.

Hvordan Garfors mener Islam skal rives ned levnes ingen tvil:
- Muslimer som lever iblant oss må stilles til ansvar! De må enten forlate islam eller bli tvunget til å forlate ikke-muslimske land. Islam ER terrorisme. Islam MÅ bli forbudt!, skriver Garfors.

Terrorceller?
Mens norske muslimer tar klart og utvetydig avstand fra terroraksjonene i London later ikke dette til å imponere Demokratene. Også partilederen, Vidar Kleppe, går langt i sine uttalelser.
- Jeg er overbevist om at det finnes terrorceller også i Norge. Vi har vært alt for godtroende tidligere, nå utfordrer jeg justisminister Odd Einar Dørum til å samle alle muslimske ledere å la de offentlig stå fram å fordømme terrorismen. Er de ikke villige til å gjøre det, beviser det bare at de ikke respekterer norsk lov, og da mener jeg de bør utvises fra Norge, sier Kleppe til den kristelige nettavisen Norge i dag.
Kleppe lar seg ikke affisere av at immamer og muslimske organisasjoner gjentatte ganger har tatt avstand fra terrorisme:
- Jeg synes ikke de har gjort det i tilstrekkelig grad, og dessuten sier de ofte en ting offentlig og noe annet i moskeene.

Sterke reaksjoner
- Vi har tidligere oppfordret landets skoleelever til å vende Demokratene ryggen, sier Antirasistisk senters leder, Nadeem Butt. Han mener at partiet med sine uttalelser nå fremstår som så ekstremt at politiske partier, trossamfunn og humanitære organisasjoner bør gå sammen om å bekjempe partiet og det det står for.

- Når et parti som forfekter slike standpunkter kan komme til å bli innvalgt på Stortinget kreves det aktiv handling. Det norske samfunnet er ikke tjent med å ha et slik parti i nasjonalforsamlingen. Denne trusselen må tas på alvor, understreker Butt.

- Den siste som forsøkte å forby en religion i Norge var Vidkun Quisling. Vi vet alle hvilke konsekvenser det fikk, sier Butt.

Idioti!
- Det er jo bare idioti! Mot dumheten kjemper selv gudene forgjeves. Dette sier Human-Etisk Forbunds generalsekretær, Lars Gule, til Monitor om Amund Garfors krav om å forby islam.

Når vi påpeker at Demokratene kan ha visse sjanser til stortingsmandat i noen fylker, utbryter Gule:
- Norge har vår andel av tullebukker og uvitende mennesker vi også.

- Antirasistisk Senter har oppfordret til å vende Demokratene ryggen på valgmøter. Hva synes du om en slik aksjonsform?

- Dette er jo ikke det eneste eksemplet på fremmedfiendtlige og hel- og halvrasistiske utspill fra dette partiet, så det er oppfordring jeg har stor forståelse for.

Må ikke gå ut over uskyldige
- Det nærmer seg idioti når noen i et samfunn kan få seg til å si sånn. Det er med på å bygge opp motsetninger på en en måte jeg trodde vi var ferdig med. Den største utfordringen samfunnet vårt har er å forstå at verden er kompleks og at ingenting er sorthvitt. Vår utfordring må være å passe på at dette ikke går ut over uskyldige muslimer og at vi støtter dem i den kampen de fører internt. Dette sier Anne Sender, forstander i Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo. Sender står utenfor Yad Vashem-museet i Jerusalem - minnesmerket over de seks millioner drepte jøder fra annen verdenskrig - når Monitor får fatt i henne, og hun understreker at Garfors uttalelser derfor virker ekstra sterkt på henne.

- Prinsipiellt hører dette ingen steder hjemme. Særlig ikke i et samfunn som på den annnen side har lovfestet at statsminister og konge må være lutheranere. Det er helt hårreisende at man kan finne på å si sånne ting. Jeg regner med at alle vil riste på hodet over dette, sier forstanderen i Oslos jødiske menighet.

Helt hinsides
- Det er jo helt hinsides. Det er en virkelighetsforståelse som er vanskelig å forholde seg til. En perspektivløs analyse av både Norge og verdenssamfunnet. Norge er ikke en liten øy i verden, hele slutningen blir fullstendig gal. Det finnes mennesker som er ekstremister i alle religioners navn. Det sier Birgit Misfjord i Norsk Folkehjelp. Hun tilslutter seg Antirasistisk senters oppfordring omå vende Demokratene ryggen:
- Stå på, vis dem ryggene!


Magasinet Monitor,
Adr: PB 4741 Sofienberg, 0506 Oslo,
Ansvarlig redaktør: Espen Grønlie
Tlf: 48 02 72 22