I samarbeid med Antirasistisk Senter vil Monitor bringe daglige referater fra rettssaken mot de tre som står tiltalt for drapet på Benjamin Hermansen. I tillegg til referatene vil du finne bakgrunnsartikler og linker til andre nyttige nettsteder.

Staff sådde tvil om Kvislers troverdighet

Tirsdag 4. desember var preget av en kamp om troverdighet. Et av de sentrale punktene var hvem av de tiltalte som fulgte etter Benjamin i perioden før han ble påført de dødelige knivstikkene. Ole Nicolai Kvisler ble konfrontert med at han har avgitt forklaringer til politiet som tilsynelatende avviker fra de opplysningene som fremkom i retten. Hardest ble Kvisler kjørt av Joe Erling Jahrs forsvarer, Tor Erling Staff.


Ole Nicolia Kvisler (t.h.) med sin forsvarer,
Geir Lippestad

09:00 Jahr fortsetter forklaringen
Men først skulle Jahr gjøre seg ferdig i vitneboksen, der Geir Lippestad, Kvislers forsvarer spurte ham ut blant annet om hans forhold til Kvisler.

Når traff du Kvisler første gang?

- Jeg husker ikke helt når jeg traff Nico – Ole Nicolai – første gang, men jeg tror det var på en fest.

Vil du si at dere ble venner?
Jeg vil si at vi var venner, men vi går ikke så innmari langt tilbake.

- Vet du hvor Kvisler er vokst opp?
- Nei, det veit jeg ikke sikkert.

Det kom frem at Kvisler og Jahr hadde bodd i huset i Martin Linges vei en drøy måneds tid før ugjerningen fant sted. Lippestad fortsatte med å spørre Jahr om hans forhold til Nazisme og nazistisk ideologi.

Stemmer det at du hadde en plakat med påskriften "no remorse" på rommet ditt, en plakat som stammet fra Bootboys?

- Det stemmer det, man jeg kan jo nevne den andre plakaten også, da. Den var fra Donald Duck, der sto det "her er det hjerterom".

Da advokat Kjærvik, Andreassens forsvarer, stilte spørsmål om sin klients rolle i saken, svarte Jahr kontant:
- Etter min oppfatning har ikke Veronica gjort noen ting, annet enn å sitte i bilen.

Senere stilte Staff en del spørsmål til sin klient.

Bootboys-plakaten på rommet ditt, hadde du hengt den opp selv?
- Nei.

-Så hvorfor sier du ikke det selv når du blir spurt, da, for å ivareta dine egne interesser littegrann?
- Jeg kan ikke se på det som viktig. Det er bare littegrann i et hus fullt av nazipropaganda.

Staff kom også inn på Jahrs uttalelser til psykiatrisk sakkyndig.
- Du har sagt at du er trist, at livet på en måte er slutt?

- Ja, det stemmer.
- Og du har også sagt at du føler at du fortjener dødsstraff, fordi du har forvoldt et barns død.

Det siteres også fra et annet sted i rapporten. "Tiltalte ser på seg selv som en enkel person med enkle gleder. Han har ikke andre krav til livet enn et noenlunde komfortabelt sted å bo, nok mat og tilgang på kabel-tv… Han nærer også stor interesse for bl.a. sjørøvere, og har en stor samling med videofilmer med det meste som er produsert på dette området."

Før Jahr forlot vitneboksen, stilte også advokat Geir Lippestad et oppfølgingsspørsmål:

- Du har sagt at du syns det er galt om tre menneskar skal få lange straffer for en manns død. Jeg må få spørre deg: Mener du at Kvisler har gjort noe galt?

- Nei, og det kom feil ut det jeg sa om det. Det jeg mener er at de faktisk er uskyldige. Jeg mener at det er en ulykke, men noen må ta skylda for ulykka.

11:00 Kvisler inntar boksen
Etter en pause inntok Ole Nicolai Kvisler vitneboksen, der han ble stilt en rekke spørsmål av rettens administrator, Røkke. Man kom inn på hans bakgrunn, oppveksten på Oppsal, Holmlia og Prinsdal, samt skolegang på Stovner. Kvisler fortalte at det alltid hadde vært en del bråk på Holmlia, spesielt med det han omtalte som "innvandrergjenger". Han forklarte at han selv hadde det han omtalte som fremmedfiendtlige meninger før han kom i kontakt med høyreekstreme miljøer på Stovner. Kvisler benektet imidlertid medlemskap i noen bestemt gruppe.

Når dommeren etter hvert kom inn på begivenhetene den 26. januar, forklarte Kvisler at han tidlig på kvelden kjørte en kamerat til Halden. Han vendte tilbake til Oslo, og dro etter hvert ut på kjøretur med Jahr og Andreassen.

Hadde denne kjøreturen noe spesielt formål?
-
- I bilen satt vi bare og diskuterte musikk og hvilke filmer som var bra på tv. Det var ikke noe aggressivt prat eller noe.

Kvisler forklarer videre at de etter hvert kommer frem til Holmlia, der de blir oppmerksom på to personer som kommer gående. Ifølge Kvisler går han ut av bilen, åpner døren for Jahr. Han hevder at han selv løp etter "vennen til Benjamin", men forklarer at han ble fraløpt. Han forklarer videre at det var Jahr som forfulgte Benjamin, og at Benjamin snublet over et gjerde på åstedet med Jahr over seg. Han sier at han selv nå gikk tilbake til bilen.

- Jeg ser ikke dette helt for meg. Dette var jo en situasjon som klart var preget av action. Hvorfor løper du tilbake til bilen?
- Vet ikke, jeg skulle vel hente bilen.

Ifølge Kvisler gikk han inn i bilen, og observerte derfra "stikk- og fektebevegelser". Han ropte så "Nei, gi faen i det!" og kjørte deretter i retning Jahr. Også Kvisler frikjenner i sin forklaring Veronica Andreassen. Han sier at hun kun ble sittende i bilen, og betviler at hun i det hele tatt kan ha sett annet en skygger av det som foregikk. Videre forklarer han at de etter episoden dro hjem til huset i Martin Linges vei, der de etter hvert så på tekst-tv at en person var drept på Holmlia. Ifølge Kvisler satte han seg da i sofaen og drakk sprit. Han hevder å ikke vite hva Jahr foretok seg etter de kom hjem.

 12:50 Aktor vs. Kvisler

Statsadvokat Berit Sagstuen kom i sin utspørring forholdsvis raskt inn på Kvislers forklaringer til politiet. Hun trekker frem flere punkter der det kan synes å være et avvik i forhold til det Kvisler forklarte i retten før pausen. Blant annet refererer hun til et avhør fra den 23. februar, der Kvisler skal ha forklart at det var han som først løp etter Benjamin, at han snudde 2 meter før gjerdet og på vei tilbake møtte Jahr. Kvisler fastholder hele tiden at han ikke har løpt etter Benjamin, og står ved den forklaringen han gav tidligere på formiddagen.

Aktor spør etter hvert om grunnen til de tilsynelatende sprikende forklaringene.
- Og grunnen til at du svarer annerledes er…?
- Jeg var stressa, hadde sittet lenge i varetekt med mediaforbud.

- Jeg har flere avhør her også, jeg, fra 21. juni.
- Ja, jeg står ved det jeg har sagt nå. Jeg har fått tenkt meg bedre om.

- Så det er ikke fordi det skal ligne på Jahrs forklaring?
- Nei, jeg forklarer meg som best jeg kan.

Berit Sagstuen konfronterer Kvisler med at han i politiavhør skal ha forklart at han "så Jahr stå over innvandreren, fremoverbøyd. Jahr hogg flere ganger, kniven var svær og spiss.".

- Hvordan klarer du å se dette når du sitter i bilen?
- Det jeg husker nå er at jeg så hoggbevegelser.

Aktor refererer også fra avhør nummer tre: "Siktede mener at innvandreren lå i en sittende/liggende stilling, og at han kunne se bakhodet på ham.".

- Her gir du en beskrivelse av hvordan Benjamin lå.
- Ja, det husker jeg ikke nå. Kanskje jeg oppfatta det slik der og da. Det var jo ikke særlig hyggelig å sitte i varetekt så lenge.

Aktor viser også frem fem kniver med treskaft. Kvisler peker ut det skaftet og det bladet han mener ligner mest på drapsvåpenets. Han understreker at grunnen til at han kan si dette er at han gjenkjente kniven som en kjøkkenkniv fra huset i Martin Linges vei.

Når Kvisler konfronteres med aktiviteten til og fra hans mobiltelefon etter drapet (et titalls samtaler fra midnatt frem til klokken 0200, red. anm), medgir han å ha ringt til Erik Lauritzen i huset for å få han til å gjemme en pistol Kvisler disponerte. Han benektet kjennskap til de øvrige samtalene, og mente noen måtte ha brukt telefonen hans som han hevdet lå på stuebordet. Aktor påpekte at en av samtalene var en oppringning til Eirik Ragnar Solheim. Denne personen er innkalt som vitne av Kvislers forsvar.

Til slutt kom Aktor inn på grunnene til at Kvisler en periode trakk tilbake sin egen angivelse av Joe Erling Jahr fra den 7. februar.
- Det er personlige grunner, og jeg vil ikke komme mer inn på det.

- Er en del av disse grunnene at du har mottatt trusler?
- Det er en del av det, ja.

14:35 Lippestads utspørring

Forsvarer Lippestad kommer i utspørringen av sin klient inn på negative erfaringer denne skal ha hatt med innvandrere. Kvisler forteller at han ble ranet av eldre innvandrerungdom som 11-åring. Han understreker at han ser på seg selv som fremmedfiendtlig, men ikke rasist. Han hevder å ha trukket seg ut av det høyreekstreme miljøet, og tviler på at han under noen omstendighet ville være velkommen tilbake.

Lippestad refererer til avhøret av 27 februar, og spesielt til Kvislers forklaring om at han på et tidspunkt løp etter Benjamin Hermansen.

- Hva anser du for å være vesentlig i dine forklaringer til politiet?
- Jeg mener at det viktige er at jeg ikke var nær Benjamin.

Kvisler sier videre at han så Benjamin reise seg før de dro, og at han ikke trodde noe alvorlig hadde skjedd. Han sier at han selv etter at han hadde sett på tekst-tv at Benjamin var død, og selv om han visste politiet ville oppsøke leiligheten der han bodde, valgte å bli fordi han ikke hadde noe å frykte.

15:10 Staffs utspørring

Jahrs forsvarer, Tor Erling Staff tar tak i påstandene fra både Jahr og Kvisler om at Kvisler ikke likte å bruke våpen. Han konfronterer Kvisler med en episode der han skal ha avfyrt sk. knallskudd med en pistol inne i Svartdalstunnellen, samt en episode der Kvisler løp etter en påstått journalist fra Monitor, som i realiteten var en svensk TV-fotograf, med balltre. Staff unnlater heller ikke å nevne at Kvisler tidligere er dømt for voldsbruk.

Deretter insisterer Staff, på tross av innvendinger fra advokat Lippestad, på nok en gang å gå gjennom de tilsynelatende avvikene mellom politiforklaringene og opplysningene som kom frem i retten. Staff er spesielt interessert i hvor Kvisler var plassert da han hevder å ha sett knivstikkingen, samt om han løp etter Benjamin. Den inngående utspørringen fører til at tiltaltes forsvarer ber om en pause fordi tiltalte er for sliten.

Etter pausen fortsetter Staff.

- Har du på noe tidspunkt vært i fysisk kontakt med Benjamin?
- Nei, verken med han eller kameraten.

- Er du kjent med at Veronica har forklart for politiet at du sparket og slo Benjamin Hermansen?
- Ja, det er jeg klar over.

- Hva er din kommentar til det?
-
Som jeg har sagt før står jeg ved det jeg har sagt i dag.

Retten ble hevet, og det ble bestemt at retten skal på åstedsbefaring i morgen, onsdag 5. desember.

De tiltalte:


Veronica Andreassen (18)

Joe Erling Jahr (20)

Ole Nicolai Kvisler (21)

Referater fra tidligere dager:

Mandag 3. desember

Publisert 03.12.01


 Tilbake til forsiden